Νέο πακέτο θέσεων απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα

Αθήνα
Στα χέρια των επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει με τους δανειστές και θα επιτρέψει την επιστροφή του κλιμακίου της τριμερούς στην Αθήνα.

Το βράδυ του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέστειλε στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 2015 και προχωρούν βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Σήμερα Κυριακή, ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται η απάντηση των κλιμακίων των επικεφαλής της τρόικας.

Διακηρυγμένος στόχος όλων των πλευρών είναι να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος και θα ανοίξουν το δρόμο για λήψη των αποφάσεων για τη νέα ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Την Τετάρτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

«Ή μέτρα ή ναυάγιο»

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η «τύχη» της οικονομίας παίχθηκε σε τέσσερα εικοσιτετράωρα -Τρίτη και Τετάρτη στο Παρίσι, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες- ανοιχτών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Εκεί τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι επανήλθαν ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητώντας να εξαιρεθούν από αυτήν οι πλούσιοι.

Εκεί η κυβέρνηση πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί και άνοιξε τη συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, ξενοδοχεία και θεατρικές παραστάσεις.

«Στο Παρίσι δεν είχαμε την πρόοδο που περιμέναμε» ανέφερε στο «Βήμα» στέλεχος της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το δίλημμα «ή παίρνετε μέτρα ή οδηγούμαστε σε ναυάγιο» ετέθη ωμά στη συνάντηση του Παρισιού από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου οι Ευρωπαίοι, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν εμφανίστηκαν θετικοί και παράλληλα κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να πειστεί και το ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα. Ο πρόεδρος όμως της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων – εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών Τόμας Βίζερ εμφανίστηκε σκληρός. Φέρεται να είπε: «Είχατε πολύ χρόνο να συμφωνήσετε, τώρα δεν προλαβαίνουν τα κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία».

Για να προσπεραστούν οι αντιδράσεις οι εκπρόσωποι της Ελλάδας δέχθηκαν μία σειρά από συστάσεις, ωστόσο όλα κατέληγαν σε ώτα μη ακουόντων. Κατόπιν τούτων εστάλησαν την Παρασκευή και χθες Σάββατο τα κείμενα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και αναμένονται οι αποφάσεις.

Newsroom ΔΟΛ