«Ασυγχώρητα εγκλήματα τα βασανιστήρια της CIA»

Ο Σνόουντεν, ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, μίλησε για πρώτη φορά, μέσω βιντεοσύνδεσης, σε μια δημόσια εκδήλωση στη Γαλλία κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία.

Χαρακτήρισε «εξαιρετική» την έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά θλιμμένος και πολύ οργισμένος» για όσα διάβασε.

Τα βασανιστήρια αυτά αποτελούν ένα «ανεξίτηλο στίγμα για την αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Σνόουντεν μιλώντας από τη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο για τρία χρόνια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος της υπόθεσης αυτής δεν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, είτε επειδή δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, είτε διότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιτρέπουν σε αξιωματούχους τους να βασανίζουν και να μην λογοδοτούν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για άλλες χώρες όπου κυβερνούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, στην Ασία και στην Αφρική, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο;», διερωτήθηκε ο Σνόουντεν.

«Αν δεν προχωρήσουμε, τότε δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σνόουντεν παράλληλα κάλεσε να μην «αποδέχεται κανείς την αποτελεσματικότητα ως δικαιολογία για εγκληματικές δραστηριότητες», εξηγώντας πως «όλες αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις δεν εμπόδισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν».

«Είδαμε κόσμο να πεθαίνει λόγω της κράτησής του, λόγω της μεταχείρισης που υπέστη, ανθρώπους που πέθαναν αφού τους κράτησαν δεμένους με αλυσίδες, πάνω σε τσιμεντένια πατώματα, σε χώρους δίχως θέρμανση, ημίγυμνους» είπε.

Υπενθύμισε ότι τα «διαβήματα διαμαρτυρίας» εντός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού δεν «οδήγησαν στον τερματισμό των προγραμμάτων» βασανιστηρίων, και κάλεσε για άλλη μια φορά να υπάρξει «προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών.

 

zougla.gr