Υποχώρηση Τουρκίας στο Αιγαίο – Πήραν πίσω NOTAM και άσκηση

Μετά από την αντίδραση της Αθήνας η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει την απαράδεκτη NOTAM με την οποία “έκοβε” το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου!

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα κι όχι μόνο εναντίον της Άγκυρας.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο Ευρωβουλευτής και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μογκερίνι, σχετικά με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία προειδοποιεί για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε μια μεγάλη έκταση του Αιγαίου Πελάγους περιλαμβανομένης μίας τεράστιας περιοχής του ελληνικού FIR,  Ελληνικών εθνικών υδάτων καθώς και έδαφος της νήσου Λήμνου.

Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής ρωτά ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κίνηση αυτή καθώς και τι προτίθεται να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη ΝΟΤΑΜ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με αριθμό 201/15 με την οποία προειδοποιεί για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε ένα μεγάλο ποσοστό του Αιγαίου Πελάγους για το διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.

Έχοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη κίνηση παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, ότι η ΝΟΤΑΜ περιλαμβάνει και μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ, ότι η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της νήσου Λήμνου και το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ ουσιαστικά παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα Κράτος υποψήφιο προς ένταξη, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος,

1.        Πως σχολιάζει την προκλητική αυτή κίνηση της Τουρκικής Κυβέρνησης;

2.        Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη ΝΟΤΑΜ και να εξασφαλίσει ότι παρόμοια φαινόμενα δε θα επαναληφθούν ;

3.        Σε τι κινήσεις προτίθεται να προβεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, ενός Κράτους Μέλος;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μετά την τουρκική… υπαναχώρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε λόγο για αποτελεσματική διπλωματία, ενώ δεν παρέλιψε να καταφερθεί εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε: “Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με
αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.