Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 4 Μαρτίου 2015

 

Το θέμα της παραίτησης της διαχειρίστριας της Κεντρικής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου και οι καταγγελίες κατά της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της πρώην Λαϊκής, την υπόθεση Βγενόπουλου και τα σκάνδαλα της οικονομίας, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης. Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι η νέα συμφωνία με την  Total, ο τερματισμός συμβολαίου του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ Μάριου Χαννίδη, η νέα πρόσκληση του Αιγυπτίου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αντιδράσεις ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο και η μεγαλύτερη αισιοδοξία διευθύνοντων συμβούλων εταιρειών για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Υπό τον τίτλο «Νέες φωτιές στην Κεντρική» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει ότι στη δίνη νέας θύελλας βρίσκεται από χθες η Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα η Αρχή Εξυγίανσης, μετά την παραίτηση και τις καταγγελίες της διαχειρίστριας της Λαϊκής Άντρης Αντωνιάδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ανακριτές στην Υπόθεση του ΤΕΠΑΚ, πήραν χθες νέες οδηγίες από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες σε σχέση με νέες ατασθαλίες που αφορούν συμβόλαια και κτιριακές εγκαταστάσεις. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε στη χθεσινή του Συνεδρίαση την απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ για τερματισμό του συμβολαίου του γενικού διευθυντή, Μάριου Χαννίδη.

Με τίτλο «Άναψε φωτιές», η εφημερίδα «Σημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολόκληρο το πολιτικό, νομικό και τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο νέου τυφώνα, συνεπεία παρενεργειών που προέκυψαν από την παραίτηση της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Άντρης Αντωνιάδου και των καταγγελιών που διατυπώνει κατά της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έκλεισε η συμφωνία με την Total για το φυσικό αέριο και ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνεται το νέο συμβόλαιο. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελία-βόμβα από το Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί με εκποιήσεις.

Υπό τον τίτλο νέο παζλ στο έγκλημα, η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», γράφει ότι ντόμινο αντιδράσεων και χάος προκάλεσαν οι βαριές καταγγελίες της παραιτηθείσας διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου, με τα ερωτήματα γύρω από τα πραγματικά γεγονότα και το παρασκήνιο, να προστίθενται στις ανησυχίες για τη διαχείριση της περιουσίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην υπόθεση κατά Βγενόπουλου και τη διαλεύκανση του σκανδάλου της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου με προσωπική του επιστολή προς τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, τον προσκάλεσε να συμμετάσχει σε διεθνές οικονομικό συνέδριο. Αλλού γράφει ότι σε διαπραγματεύσεις με την Wind μπαίνει η Cyta που έχει πρόταση από την Wind Hellas για συγχώνευση με την Cyta Hellas.

H «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Διακύβευμα €5 δισ. με ευθύνη της κυβέρνησης, γράφει ότι στους ώμους της Κυβέρνησης βρίσκεται η ευθύνη για ό,τι έγινε ή θα ακολουθήσει στη δικαστική διαμάχη με τον κ. Βγενόπουλο, το διακύβευμα της οποίας ανέρχεται από τα δύο μέχρι τα πέντε δις ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διαμαρτυρία των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων την ώρα που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρος, αναφέροντας ότι «σήμερα όλοι διεκδικούμε με αξιοπρέπεια». Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «κανένα κουκούλωμα» δεν θα υπάρξει στην υπόθεση των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο Βγενόπουλος αφαίρεσε δικηγόρους» , γράφει ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας κατηγορούν τις υπόλοιπες ότι προσπάθησαν να προστατεύσουν τον πρώην δυνατό άντρα της Λαϊκής Τράπεζας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περισσότεροι CEO επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την οικονομική προοπτική της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μια νέα μελέτη αναφέρει ότι σύμφωνα με του επιστήμονες η χειραψία μπορεί να εφευρέθηκε για να μας βοηθήσει να μυρίσουμε ο ένας τον άλλο.