Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου: Θα αντιδράσουμε σκληρά για τον ΦΠΑ

Για σκληρή αντίδραση της Περιφέρειας, «ακόμη και μέσα στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου» σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, μίλησε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή δημοσιεύματα, που εντάσσουν το θέμα στο πακέτο των διαπραγματεύσεων του σημερινού Eurogroup.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για «απαράδεκτη πράξη» πίσω από την οποία όπως είπε- βρίσκονται τα βρώμικα κίνητρα των κέντρων που απεργάζονται αυτού του είδους τα σενάρια, με σκοπό να προκαλέσουν «εμφύλιο» μεταξύ των νησιών.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών σε πλούσια και φτωχά, αφού για να το καταλάβουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι σαν να συζητάμε το ενδεχόμενο να ισχύσει άλλος συντελεστής ΦΠΑ στα όρια του δήμου Αθηναίων και άλλος στα όρια του δήμου Αιγάλεω!

Όποια συζήτηση γίνεται, έχει στόχο να μας διασπάσει ως νησιώτες και αυτό είναι το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης. Αυτοί οι οποίοι κάνουν τις διαρροές, έχουν σκοπό να προκαλέσουν έναν “εμφύλιο” μεταξύ των νησιών. Γι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια, να ξέρουν ότι θα μας βρούνε απέναντί τους πάρα πολύ σκληρά. Και για την πράξη αυτή καθαυτή, αλλά και για τα κίνητρα με τα οποία προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Τα κέντρα από τα οποία γίνονται αυτές οι διαρροές, παίζουν έναν ύποπτο ρόλο. Το “χτύπημα” γίνεται τώρα ακόμη και ύπουλο και κάποιοι προσπαθούν να το περάσουν ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των κατοίκων των μικρών νησιών, τους οποίους υποτίθεται ότι αγκαλιάζουν. Αν ήθελαν να τους αγκαλιάσουν, υπάρχουν πολλά μέτρα νησιωτικής πολιτικής για να εφαρμόσουν, διότι ο όρος “νησιωτικότητα” στη χώρα μας είναι γράμμα κενό περιεχομένου».

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε το οξύμωρο να προβάλλεται τις μέρες αυτές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, παράλληλα με την προβολή της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ελλείψεις των νησιών. Όχι μόνων των μικρών νησιών, αλλά των χαρακτηριζόμενων ως πλούσιων και κοσμοπολίτικων νησιών. «Δεν ξέρω πόσο πλούσια και κοσμοπολίτικα μπορούν να χαρακτηρίζονται τα νησιά στα οποία έρχεται η περιφέρεια να καλύψει υγειονομικά τους κατοίκους τους» σχολίασε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Παρακολουθούμε το θέμα. Δεν είμαστε αυτοί που θα το “σηκώνουμε” κάθε φορά που θα γίνεται κάποια διαρροή, όμως να ξέρουν όλοι ότι την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε εκεί, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι μειωμένοι συντελεστές έχουν θεσπιστεί με νόμο. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, η κατάργησή τους θα πρέπει να έλθει στη Βουλή και για να περάσει, θα πρέπει οι νησιώτες βουλευτές να την ψηφίσουν. Στην περίπτωση που το θέμα έλθει στη Βουλή, εμείς θα είμαστε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την ημέρα της συνεδρίασης» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος κάλεσε όσους υιοθετούν την αντίληψη περί νησιών διαφορετικών ταχυτήτων, να μην ρίχνουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να οδηγήσουν τα νησιά σε χειρότερες ημέρες από τις σημερινές.