Σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των “θεσμών”…

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς την Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» για τη διαστρέβλωση δηλώσεών του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.
ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΡΑ
«Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα» είναι το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα, που -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών- την Τετάρτη 11 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές.
Την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να αρχίσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές.Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν για τη χώρα μας.
Το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Καμμία δόση

Οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε δόση ή υπο-δόση στήριξης προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρχει μια συμφωνία «για όλο το πρόγραμμα» των μεταρρυθμίσεων και προτού να υπάρξει προχωρημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, με προϋπόθεση πως θα έχουμε μια συμφωνία για όλο το πακέτο και έγκαιρη εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε μια θετική νότα, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να χωριστούν τα 7,2 δισ. που εκκρεμούν σε δυο δόσεις, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της.

Και στην Αθήνα…

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάστησε σαφές ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που θα αρχίσουν την Τετάρτη δεν θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά Και στην Αθήνα.

«Τεχνικές ομάδες θα γίνουν παράλληλα δεκτές στην Αθήνα, με στόχο να υποστηριχθεί η διαδικασία» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε πως η παράλληλη παρουσία των κλιμακίων σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η μόνη λύση, «για λόγους αποτελεσματικότητας», καθώς χρειάζεται να υπάρχει «συνεχής ανταλλαγή δεδομένων» μεταξύ των ομάδων που θα βρίσκονται στις δυο πόλεις.

«Αυτό είναι το τέλος αυτής της συζήτησης, σε ό,τι με αφορά», είπε.