«Η ομοιοπαθητική δεν είναι αποτελεσματική», τονίζει αυστραλιανή έρευνα

Σύμφωνα με αυστραλιανή έκθεση, που έγινε στα πλαίσια ιατρικής έρευνας, η ομοιοπαθητική δεν είναι αποτελεσματική για να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια.

Όσοι ασκούν την ομοιοπαθητική ισχυρίζονται ότι ουσίες που προκαλούν ασθένειες μπορούν σε μικρές δόσεις να θεραπεύσουν ανθρώπους που έχουν νοσήσει.

Διαλύοντας τις ουσίες αυτές σε νερό ή αλκοόλη, οι ομοιοπαθητικοί υποστηρίζουν ότι το μείγμα που προκύπτει διατηρεί «μνήμη» από την αρχική ουσία που πυροδοτεί μία θεραπευτική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν πολλές φορές αποδειχθεί λανθασμένοι από πολλές έρευνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Εθνικής Υγείας και Ιατρικής έρευνας (NHMRC) μελέτησε προσεκτικά 225 έρευνες σχετικά με την ομοιοπαθητική προτού πάρει επίσημα αυτή τη θέση.

«Βάσει της αξιολόγησης των στοιχείων που αφορούν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, ο NHMRC συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν παθήσεις για τις οποίες να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί αποτελεσματικά», τονίζει η αναφορά.

«Εκείνοι που επιλέγουν την ομοιοπαθητική μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο εάν απορρίπτουν ή καθυστερούν να λάβουν θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές».

Μία ανεξάρτητη εταιρεία αξιολόγηση τις μελέτες και εκτίμησε τα στοιχεία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της προκατάληψης της μελέτης.

Ο Πρόεδρος του NHMRC τόνισε ότι ελπίζει ότι τα ευρήματα θα ευαισθητοποιήσουν και θα επιμορφώσουν το κοινό σχετικά με την ομοιοπαθητική.

Αν και πολλές έρευνες αναφέρουν ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική, η αξιοπιστία και η ποιότητα των ερευνών αυτών ήταν φτωχή, είχαν σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό τους και λίγους συμμετέχοντες, γεγονός που τις καθιστά αδύναμες να υποστηρίξουν την ιδέα ότι η ομοιοπαθητική έχει καλύτερα αποτελέσματα από μία καραμέλα.

Σε δήλωση που έκανε η Ένωση Ομοιοπαθητικής Αυστραλίας, προκειμένου να απαντήσει στα ευρήματα του NHMRC, αναφέρεται ότι περίπου 1 εκατ. Αυστραλοί κάνουν ομοιοπαθητική. Ενώ πρόσθεσε ότι «συνιστά στον NHMRC να έχει μία πιο αναλυτική προσέγγιση στην ανάλυση της αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής και να λάβει υπόψιν του τα οφέλη ενός πιο ενωμένου συστήματος που σέβεται και υποστηρίζει τις επιλογές του κάθε ασθενή στο πρόγραμμα υγείας που θέλει να ακολουθήσει».

Με πληροφορίες από: The Guardian/huffingtonpost.gr