Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 17 Μαρτίου 2015

Και σήμερα τα όσα αφορούν την απομάκρυνση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από την Κεντρική Τράπεζα είναι από τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επίσης προβάλλεται, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιστροφής στον αρχαιοκάπηλο Ντικμέν κυπριακών θησαυρών με βάση απόφαση δικαστηρίου στη Γερμανία, οι εξελίξεις με τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, νέα  υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κινήματος από την Ελένη Θεοχάρους, οι νέες συλλήψεις για την υπόθεση ΤΕΠΑΚ.


Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο “Πρόκληση από Χρυστάλλα” και αναφέρει ότι ενώ κινείται διαδικασία για παύση της , η Διοικήτρια κάλεσε συγκέντρωση προσωπικού με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της, παρέθεσε τις επιτυχίες της και καθόρισε τους στόχους για το μέλλον.  Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εντός δέκα ημερών πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα Καλλή για τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και ότι σήμερα ο ανακριτής πιάνει δουλειά. Επίσης η “Α” αναφέρει ότι φέτος λειτουργούν σε πιλοτικό επίπεδο 16 δημόσια δημοτικά σχολεία το καλοκαίρι με 128 θέσεις δασκάλων για 2000 παιδιά.

Υπό τον τίτλο “Νόμος σιωπής και αμείλικτα ερωτήματα”, η “Σημερινή” γράφει στο κύριό της θέμα ότι κάποιοι όφειλαν να γνωρίζουν για τη σύγκρουση συμφερόντων της Διοικήτριας και άλλοι ήξεραν και δεν μιλούσαν, προσθέτοντας ότι ο Ανδρέας Γιωρκάτζης προέβη σε σφοδρή επίθεση εναντίον όλων. Αλλού η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα προβάλλει δημοσκόπηση για τις βουλευτικές που παρουσίασε το Σίγμα με βάση την οποία επικρατεί πλήρης απαξίωση των θεσμών. Επίσης η “Σ” αναφέρεται σε καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης κοριτσιών ηλικίας 5-6 ετών από συνομήλικα τους αγόρια σε κρατικό νηπιαγωγείο της Λευκωσίας.

“Ο Ντράγκι ζητά αποδείξεις” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” και αναφέρει ότι πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απομάκρυνση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη μπορεί να γίνει όταν τεκμηριωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας σοβαρή ποινική ευθύνη. Αλλού αναφέρει ότι η Γενική Εισαγγελία άναψε χθες το πράσινο φως για συλλήψεις υπόπτων στο σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ και ότι εντός των ημερών αναμένεται έκδοση ενταλμάτων. Επίσης ο “Φ” γράφει ότι μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αναφέρει ότι “καθίσταται αναγκαία η ανάδυση από τα σπλάχνα της κοινωνίας ενός Παγκύπριου Πολιτικού Ανατρεπτικού Κινήματος”.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο στο κύριό της θέμα “Τα στραβά μάτια έκανε ο Πρόεδρος”, αναφέρει ότι τον ΠτΔ βαραίνει η πολιτική ευθύνη για το διορισμό της Διοικήτριας της ΚΤ και επαναφέρει δημοσίευμά της στις 11 Μαρτίου 2014 για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων.
Αλλού αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ είναι άνω-κάτω από την πρόταση Νίκου Τορναρίτη για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. Επίσης η “Χ” προβάλλει τις επαφές του Άντρου Κυπριανού στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ στηρίζεθ πλήρως την Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Άναυδη χήρα για την απελευθέρωση του δολοφόνου του συζύγου της” και αναφέρεται σε δηλώσεις χθες στη Βουλή της Σωτηρούλας Νεοφύτου για την απόφαση να δοθεί χάρη στον δολοφόνο του συζύγου της Σωτήρη, ο οποίος καταδικάστηκε το 2002 για το έγκλημα που έγινε το 1995. Αλλού αναφέρει ότι στην υπόθεση Ντικμέν θησαυροί επαναπατρίζονται αλλά μέρος των αντικειμένων επιστρέφεται στον αρχαιοκάπηλο. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει το θέμα της προβολής ντοκυμαντέρ από τη γερμανική τηλεόραση που φαίνεται να δείχνει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία το 2013.

 

ΚΥΠΕ