Ο Κούγιας παραιτείται από την υπεράσπιση της Σταμάτη

«Κωμικοτραγωδία “αυθορμήτου” αποδράσεως-παραδόσεως» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Κούγιας όσα συμβαίνουν από την Πέμπτη με την Βίκυ Σταμάτη, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από την υπεράσπιση της.

Ο γνωστός ποινικολόγος αφήνει με τη δήλωση του αιχμές για «αυτούς που την συμβούλευσαν ή της συμπαρίστανται σε μία τέτοια ενέργεια» και τονίζει πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του γραφείου του σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Η δήλωση του κ. Κούγια έχει ως εξής:

«Μετά από αυτήν την κωμικοτραγωδία της «αυθορμήτου» αποδράσεως-παραδόσεως  της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου δηλώνω ότι παραιτούμαι ανεπιφύλακτα της υπερασπίσεώς της.

Τόσο προσωπικά εγώ, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου, έχουμε αμετάκλητα αποφασίσει να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Διαφωνώ απολύτως, όπως έχω ήδη δημόσια δηλώσει, με αυτήν την ενέργεια της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου και εύχομαι αυτοί που την συμβουλεύουν ή της συμπαρίσταται σε τέτοιου είδους ενέργειες ν’ αποδειχτούν αποτελεσματικοί.

Ενημέρωσα ήδη προσωπικά με επίσκεψή μου στις φυλακές τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και, παρά τις προτροπές του να παραμείνω συνήγορός της, ότι αποφάσισα να παραιτηθώ.

Τόσο εγώ προσωπικώς, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου που συμπαρεστάθησαν στην υπεράσπιση της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου καθ’ όλη την διάρκεια του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, καθώς και στην τελευταία νόμιμη προσπάθεια εξόδου της από τις φυλακές, ευχόμεθα στην κ. Βασιλική Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου να έχει την καλύτερη απόφαση και με την αξιοποίηση τής νομοθετικής ρυθμίσεως που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι σύντομα κοντά στο παιδί της και στα αγαπημένα της πρόσωπα».

Ο κ. Ραγκούσης

Ο έτερος  συνήγορός της  Βίκυς Σταμάτη κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρει πως η εντολέας του περιφερόταν άσκοπα επί ώρες για να καταλήξει στην εκκλησία στο Χαϊδάρι, κοντά στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει πάρει τα φάρμακα που της χορηγούνται και είναι «σε άθλια ψυχολογική κατάσταση».

Ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζει, επίσης, πως η εντολέας του εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος από άγνωστο πρόσωπο που του είπε «είμαι με τη Βίκυ Σταμάτη στην Παναγίτσα στο Χαϊδάρι και θέλει να παραδοθεί. Μου είπε να σας ρωτήσω τι να κάνει». Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον συνήγορό της ο ίδιος ειδοποίησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και κινητοποιήθηκε η αστυνομία ώστε να εξακριβωθεί ότι πράγματι η γυναίκα που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο ήταν η κ. Σταμάτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από το υλικό που συλλέγεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία που ενδεχομένως αποσαφηνίζουν την ώρα απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη. Έτσι με βάση στοιχεία ότι το ντους στο κελί της ήταν ανοιχτό γύρω στη 1.00 χθες τα ξημερώματα εκτιμάται πως είναι ο επίμαχος χρόνος και πως η ίδια το είχε ανοίξει για να παραπλανήσει τους φρουρούς της.

Η Αστυνομία αναζητά μία γυναίκα που λέγεται Νίκη, στην περιοχή του Χαϊδαρίου και είναι ο τελευταίος άνθρωπος που την επισκέφτηκε στο Δρομοκαΐτειο την Τρίτη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να φιλοξενούσε τη Βίκυ Σταμάτη, μετά την απόδρασή της.