[Απορρίφθηκε η προσφυγή δύο εταιρειών κατά της Ελλάδας για το PSI

Το διαιτητικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε για να λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα δύο ξένων εταιρειών για το ελληνικό PSI απέρριψε την προσφυγή τους.

Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 2013, δύο ξένες εταιρείες, η ISTROKAPITAL SE, εταιρεία holding τσεχικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, και το σλοβακικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο, Poštová banka, a.s. (Slovak), προσέφυγαν κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, διεκδικώντας αποζημίωση για τις απώλειές τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κουρεύτηκαν τον Μάρτιο του 2012.

Για την προστασία των επενδύσεών τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οι εν λόγω εταιρίες επικαλούνταν τις διατάξεις των διεθνών συμφωνιών προώθησης και αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και Ελλάδος και Τσεχίας. Οι συμφωνίες αυτές παραπέμπουν τις διαφορές μεταξύ Ελλάδος και ξένων επενδυτών σε διεθνή διαιτησία που διεξάγεται από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον (International Centre for the Settlement of Investment Disputes – ICSID).

Το διαιτητικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε από το Κέντρο αυτό για να κρίνει την υπόθεση εξέδωσε την απόφασή του στις 9.4.2015, με την οποία απέρριψε την προσφυγή κατά της Ελλάδος. Διαιτητές είχαν ορισθεί ο Αμερικανός John Townsend, η Γαλλίδα Brigitte Stern και ο Κολομβιανός Eduardo Zuleta, ως Πρόεδρος του διαιτητικού δικαστηρίου

Σημειώνεται πως εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να ληφθεί απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα του PSI και υπό το φως των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Θεμελιωδών Ελευθεριών.
Πηγή:  iefimerida.gr/Φωτογραφία:Eurokinissi/Κονταρίνης