Πληροφορίες για περίπου 400 νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειo

Ρώμη, Ιταλία

Περίπου 400 μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children επικαλούμενη τις μαρτυρίες επιζώντων που μεταφέρθηκαν σε ιταλικό λιμάνι.

Οι μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, μεταξύ των θυμάτων ήταν και «πολλοί νέοι άνδρες, πιθανότατα ανήλικοι».

Η οργάνωση μίλησε με κάποιους από τους 150 επιζώντες στο Ρήγιο της Καλαβρίας, οι οποίοι διασώθηκαν από ιταλικό πλοίο και μεταφέρθηκαν μαζί με δεκάδες άλλους μετανάστες που επέβαιναν σε άλλα πλοιάρια.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις 11 και στις 13 Απριλίου, περισσότεροι από 5.100 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία και την Πούλια.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και 450 παιδιά, 317 από τα οποία είναι ασυνόδευτα.

«Πολλά από αυτά έχουν ζήσει εμπειρίες φρικιαστικής βίας και έχουν χάσει φίλους, συγγενείς ή γονείς, ακόμα και σε πρόσφατα ναυάγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σχεδόν εκτός ελέγχου και στους δρόμους βλέπει κανείς πρωτοφανή περιστατικά βίας» ανέφερε ο Βαλέριο Μπλακς, διευθυντής της οργάνωσης.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με τον 17χρονο Μπερχάνε: «Ζούσαμε για τέσσερις μήνες σε ένα εργοστάσιο με σαρδέλες κοντά στην Τρίπολη. Ήμασταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Τρώγαμε μόνο μία φορά την ημέρα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Εάν κάποιος μιλούσε με κάποιον φίλο ή γείτονα, τον ξυλοκοπούσαν. Αυτό γινόταν για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Σε ανάγκαζαν να τηλεφωνήσεις στο σπίτι σου, να πεις ότι πρόκειται να πεθάνεις και την ίδια στιγμή σε χτυπούσαν, ώστε η οικογένειά σου να σε ακούσει να ουρλιάζεις…»

 

Ο ίδιος είπε ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η αναγκαία στήριξη -και ψυχολογική-, κυρίως για τους πιο ευάλωτους μετανάστες.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές περίπου 7.000 μετανάστες και τόνισε ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές θα έχουν τη στήριξη της Κομισιόν.

Newsroom ΔΟΛ