Ξαφνική συνάντηση για την Ελλάδα πριν το Eurogroup – Δεν δέχονται οι δανειστές να μετατεθούν ασφαλιστικό και εργασιακά – Τι ζητούν για το ΦΠΑ

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας, υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξιωματούχοι του ευρωμηχανισμού στήριξης και του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί ο “σκληρός της τρόικας”, Πολ Τόμσεν.

Προφανώς αυτή η συνάντηση που γίνεται στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν όλοι όσοι θα μετέχουν την Παρασκευή στο Eurogroup έχει ως κύριο αντικείμενο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να δοθούν εκ νέου οδηγίες και συστάσεις προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφωνίες παραμένουν με τους δανειστές να ζητούν μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα και να μην μεταφερθούν θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Επίσης οι δανειστές ζητούν μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ να πάνε στον υψηλό, κάτι που σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών. Ζητούν όμως και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον ΦΠΑ τα νησιά.

Φαίνεται επίσης πως δεν κάνουν βήμα πίσω στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην καταβάλει όπως έχει δεσμευτεί την 13η σύνταξη.

newsIt.gr