Κατηγορίες ότι τα ΑΕΙ της Αυστραλίας καταβάλλουν μεγάλα ποσά για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές

Σε θολά νερά ψαρεύουν φοιτητές τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά – της τάξης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο – σε μη πιστοποιημένους μεσάζοντες, οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται κοινοί απατεώνες.

Στην αποκάλυψη προέβη η εκπομπή Four Corners, του καναλιού ABC, παρουσιάζοντας εκτενή έρευνα για τις συνθήκες της εισαγωγής φοιτητών και την έγκριση σπουδαστικής άδειας παραμονής στην Αυστραλία.

Ερευνώντας τις διαδικασίες εγγραφής φοιτητών από χώρες της Ασίας -και ειδικότερα από την Κίνα- στα αυστραλιανά πανεπιστήμια, η εκπομπή διαπίστωσε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν ειδικά πρακτορεία στις χώρες αυτές, χωρίς να είναι σε θέση να ελέγξουν την αξιοπιστία των μεσαζόντων ή την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, ή ελεγκτικός μηχανισμός.

Από την έρευνα προέκυψε ότι πολλά από τα εν λόγω πρακτορεία, τα οποία εκπροσωπούν επισήμως τα Αυστραλιανά πανεπιστήμια στην Ασία, συμμετέχουν σε απάτες σχετικά με την καταβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών των υποψήφιων φοιτητών, επιτρέποντας την εισαγωγή φοιτητών που, υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν απορριφθεί.

Παράλληλα, οι διεφθαρμένοι μεσάζοντες συνεχίζουν να εισπράττουν προμήθειες, το ύψος των οποίων δεν αποκαλύπτεται επισήμως από τα πανεπιστήμια, για τις υπηρεσίες τους.

Η αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς ICAC, η οποία προειδοποίησε ότι τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την διαφθορά, ρίχνοντας το επίπεδο των ακαδημαϊκών προτύπων. Η έκθεση της ICAC καταγγέλλει ότι τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν θέσει σε προτεραιότητα τα έσοδα έναντι της διασφάλισης της ποιότητας σπουδών.

Στο πλαίσιο μιας άπληστης αναζήτησης φοιτητών από την Ασία, διακινδυνεύουν την επιστημονική τους υπόληψη, καθώς επιτρέπουν στους μεσάζοντες να στρατολογούν φοιτητές με ελλειπή ή πλαστά δικαιολογητικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί μία απορρυθμισμένη αγορά σπουδών με τζίρο πολλών εκατομμυρίων και πολλές παρενέργειες: από την λογοκλοπή και την καταβολή πλαστών δικαιολογητικών, μέχρι την εκμετάλλευση φοιτητών από καθηγητές και την ανάμειξη των πανεπιστημίων σε ένα παραεμπόριο σπουδαστικών αδειών παραμονής στην Αυστραλία.

Οι περισσότεροι φοιτητές που απευθύνονται στους πράκτορες των πανεπιστημίων στις χώρες της Ασίας, δεν γνωρίζουν ότι αυτοί πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με ποσά που, στην Κίνα, κυμαίνονται από $2.000 μέχρι $10.000 ανά φοιτητή που εγγράφεται σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο. Οι πράκτορες ενθαρρύνονται να στρατολογούν όσους περισσότερους μπορούν, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη προμήθεια.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, είναι πολλά τα αυστραλιανά πανεπιστήμια που διακόπτουν την συνεργασία τους με τους εν λόγω πράκτορες, όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της διαφθοράς: το Πανεπιστήμιο Δυτικού Σίδνεϊ, το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Καμπέρα, το Πανεπιστήμιο Newcastle και το Πανεπιστήμιο Deakin, έχουν καταγγείλει την προβληματική τους συνεργασία με τους πράκτορες και παραδέχονται ότι έχουν καταβάλει πολλά εκατομμύρια σε προμήθειες, αλλά και σε έξοδα παραστάσεως.

Μόνο 12 από τα 40 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας παρουσιάζουν στοιχεία για τις προμήθειες που πληρώνουν, με τα περισσότερα, όπως το RMIT να αρνούνται να αποκαλύψουν το κόστος των μεσαζόντων. Τα περισσότερα προσφέρουν προμήθεια 10-15% επί των διδάκτρων του πρώτου έτους σπουδών.

Υπολογίζοντας τα ποσά, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η ενημερωτική εκπομπή Four Corners κατέληξε σε έναν μέσο όρο 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, που πηγαίνουν σε προμήθειες.

Πολλαπλασιάζοντας το ποσό επί του αριθμού των πανεπιστημίων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, προκύπτει ένα ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το κατά πόσο είναι θεμιτό οργανισμοί που χρηματοδοτούνται και από τους φόρους των πολιτών, να διαθέτουν τέτοια ποσά σε μη ελεγμένα γραφεία που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς.