Δόθηκαν εξηγήσεις για την ακύρωση στο Πεντάγωνο, λέει ο Π.Καμμένος

Ουάσινγκτον

Με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ συναντήθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.Ο υπουργός ρωτήθηκε για την αναβολή της συνάντησής του με τον ομόλογό του, λέγοντας ότι ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού του υπουργού και ότι το θέμα δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα.

«Μου εξήγησε ότι ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού του υπουργού, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του Υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο Υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε» ανέφερε.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος συζήτησε με την υφυπουργό για τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, την αμυντική συνεργασία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

«Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τα θέματα της τρομοκρατίας και το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία Νατοϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο» τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν τέθηκε θέμα Ρωσίας, είπε ότι σαφώς τέθηκε και ότι ο ίδιος εξήγησε τους δεσμούς που συνδέουν Αθήνα και Μόσχα.

«Η Ελλάδα από τα μέτρα έχει πληγεί, κάθε χρόνο, περίπου στα 4 δισ. ευρώ, έχει να κάνει με το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

» Της εξήγησα ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποζημιωθεί οι Έλληνες αγρότες για αυτά τα θέματα. Στα θέματα δε της Άμυνας, είναι απόλυτα σαφές ότι, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα, τα οποία εξάλλου έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι S-300 φυλάνε τη Σούδα.

» Μου ζήτησε τη συνέχιση των μέτρων, ιδίως για τα θέματα της Κριμαίας. Της εξήγησα ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, διότι 300.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη και γύρω από τη Μαριούπολη και αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς δίπλα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντελήφθη αυτή την ιδιαιτερότητα που έχει η Ελλάδα και επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής.»

Τέλος, ο υπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα της μετανάστευσης και σε ό,τι έχει να κάνει με την τρομοκρατία και κατά πόσο οι ΗΠΑ προτίθενται να παίξουν ρόλο.

«Ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά. Από εκεί και πέρα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πολύ λεπτό θέμα.

» Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, την πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία από κοινού χαράξαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών. Αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά. Άρα, είναι ένα θέμα το οποίο από κοινού θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σεβόμενοι τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και τη δυνατότητα που έχει κάθε χώρα να δεχθεί μετανάστες.

» Το θέμα των τρομοκρατών, βεβαίως και τους απασχολεί πάρα πολύ και βεβαίως αυτό που είπαμε -σε σχέση και με τη Ρωσία- είναι ότι σε αυτό τουλάχιστον το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία. Πολλοί τρομοκράτες είναι Τσετσένοι. Είδαμε και στη Βοστώνη, στο μαραθώνιο, Τσετσένοι ήταν οι τρομοκράτες που χτύπησαν. Δεν μπορούμε λοιπόν, να αποκλείσουμε μία συνεργασία στην κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου που χτυπάει και τους δύο κόσμους.»

Newsroom ΔΟΛ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.