Σε ομογενειακά χέρια η New York Daily News;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μια σημαντική είδηση για την ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  αποτελεί η προσφορά που, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, φέρεται να έκανε ο ομογενής δισεκατομμυριούχος  Τζον Κατσιματίδης για την αγορά της “λαϊκής” αμερικανικής ημερήσιας εφημερίδας της Νέας Υόρκης, «Ντέιλι Νιους» (Daily News).

<<O Τζον Κατσιματίδης, ενσαρκώνει με απόλυτο τρόπο την πιο στερεότυπη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις λέξεις «Ελληνοαμερικανός», «μετανάστης», «φτωχός», «δαιμόνιος», «καταφερτζής», «πείσμων», «αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος» και «Ρεπουμπλικάνος>> είναι μία επιτυχής περιγραφή που έκανε για τον ομογενή πολυεκατομμυριούχο γνωστό site. Μαζί στην ίδια πρόταση ή μάλλον… περίοδο, κολλητός Προέδρων και διεκδικητής της δημαρχίας της Νέας Υόρκης, στόχο που δεν κατάφερε να “χτυπήσει” παρά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πέτυχε στις προκριματικές εκλογές. Συγκέντρωσε το  41,3% των ψήφων έναντι 52% του αντιπάλου του Τζο Λότα που έλαβε τελικά το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την υποψηφιότητα του δημάρχου. (Σεπτέμβρης 2013).

Δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της χρηματικής προσφοράς που έκανε στην Daily News ο Τζον Κατσιματίδης.

Οι άλλοι 2 πιθανοί αγοραστές είναι ο Rupert Murdoch και ο James Dolan που επίσης λέγεται ότι έχουν υποβάλει προσφορές.

O Τζον Κατσιματίδης μετά την ήττα του για την διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για την δημαρχία της Νέας Υόρκης, θέλει να αποκτήσει μία μεγάλη εφημερίδα της αμερικανικής μεγαλούπολης προσβλέποντας, πιθανόν, σε μελλοντική εκ νέου διεκδίκηση της Δημαρχίας!

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος  όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον αν τον ενδιαφέρει η αγορά της εφημερίδας, δήλωσε πως τον “δένει” σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Έδωσε, έτσι νέα ώθηση στις φήμες που τον θέλουν να είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης της New York Daily News.

Εάν τελικά ευοδωθεί η διαπραγμάτευση του Τζον Κατσιματίδη με την ιδιοκτησία της εφημερίδος, , θα είναι η πρώτη φορά που η ομογένεια των ΗΠΑ θα αποκτήσει “πρόσβαση” σε μιά από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής με τιράζ που εκτιμάται ότι προσεγγίζει το  ένα εκατομμύριο φύλλα ημερησίως στην Νέα Υόρκη.

Άγνωστο παραμένει εάν ο (πιθανός) νέος ιδιοκτήτης της Daily News, Τζον Κατσιματίδης, θα θελήσει να συμπεριλάβει στα ενδιαφέροντα της νεοϋρκέζικης εφημερίδας και ειδική στήλη για τα νέα της ελληνικής ομογένειας.

Ποιός είναι

Γιος φαροφύλακα, γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, ο Τζον Κατσιματίδης ταξίδεψε με τους γονείς του από τα Δωδεκάνησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Το 1969 άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο (και χωρίς τραπεζικό δανεισμό) μπακάλικο με την επωνυμία Red Apple στη γωνία της 87ης λεωφόρου με την οδό Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν.

Πολύ γρήγορα, σε ηλικία 24 ετών, είχε στην ιδιοκτησία του δέκα καταστήματα και ο τζίρος του έφτανε τα 25 εκ. δολάρια το χρόνο. Το 1986 εξαγόρασε μια γνωστή στους νεοϋορκέζους αλυσίδα σουπερμάρκετ, τη Gristedes, και ένα χρόνο αργότερα την εταιρεία διύλισης πετρελαίου United Refining Company, η οποία σήμερα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων με την επωνυμία Kwik-Fill στο βορειοδυτικό κομμάτι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και στη Δυτική Πενσυλβάνια.

Στην ιδιοκτησία του βρίσκονται επίσης περισσότερα από 300 ακίνητα «φιλέτα» σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια, εταιρεία μίσθωσης αεροπλάνων καθώς και η ομογενειακή εφημερίδα «The Hellenic Times».

Σήμερα, η συνολική αξία του ομίλου του Τζόν Κατσιματίδη εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 4 δισ.δολάρια, κάνοντάς τον έτσι τον 132ο πλουσιότερο άνθρωπο στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Forbes.

Ο πετυχημένος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος υποστήριξε οικονομικά τον Μιτ Ρόμνεϊ στις τελευταίες εκλογές για την αμερικανική προεδρία, είναι προσωπικός φίλος του Μπιλ Κλίντον και του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ η κόρη του Άντρεα είναι νυμφευμένη με τον Ρίτσαρντ Κοξ, εγγονό του Ρίτσαρντ Νίξον, έχει δηλώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή του να διεκδικήσει στις ερχόμενες εκλογές τη δημαρχία της πόλης της Νέας Υόρκης, στην υπηρεσία της οποίας, όπως λέει, είναι έτοιμος να θέσει το επιχειρηματικό δαιμόνιό του, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη αγάπη του, καθώς υπήρξε η πόλη στην οποία μεγάλωσε και ευδοκίμησε.

‘Εχει δηλώσει:

«Είμαι Ρεπουμπλικανός; Ναι. Είμαι Δημοκρατικός; Ναι. Είμαι συντηρητικός; Ναι. Είμαι προοδευτικός; Ναι. Βρίσκομαι ακριβώς στη μέση. Τι είμαι; Είμαι υπέρ του λαού. Αλλά και υπέρ των επιχειρηματιών».

«Εγκατέλειψα τις σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπως ο Μπιλ Γκέιτς παράτησε το Χάρβαρντ».

«Το υπ’ αριθμόν ένα χόμπι μου ήταν να πετάω αεροπλάνα. Το εγκατέλειψα όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου».

«Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος τύπου Μπλούμπεργκ, δεν φοράω κοστούμια 5.000 δολαρίων».

Ο Κατσιματίδης παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο το 1988 την πρώην γραμματέα του, Μάργκο Βοντερσάαρ, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, την Άντρεα και τον Τζον Τζούνιορ.

Βιογραφικά: iefimerida.gr/στοιχεία/ellines.com