Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στο δρόμο του ρεαλισμού

Αθήνα

Την πεποίθησή του ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία του Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, όπως είπε, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

«Nομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεσης υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε ότι «η μάχη που δίνουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική και για άλλα κράτη και για άλλους λαούς εντός της Ευρώπης».

«Ίσως να ισχύει, ίσως να βρισκόμαστε πράγματι σε αντίστροφη μέτρηση, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ» είπε.

 

«Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα οικολογικά δικαιώματα αν αυτές οι πολιτικές συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ο αγώνας που δίνετε δεν είναι μόνο δικός σας, θα πρέπει να κάνουμε και εμείς περισσότερα για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες στα δικά μας κράτη» συμπλήρωσε η Τσίμερ.

«Η λιτότητα αυξάνει το χρέος»

«Το πρόβλημα του χρέους μπορεί να επιλυθεί πρώτα από όλα σταματώντας αμέσως την πολιτική της λιτότητας, καθώς αυτή είναι ένας από τους λόγους που αναπτύσσεται το χρέος» τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Γκάμπι Τσίμερ, ενώ η ευρωβουλευτής του Podemos Λόλα Σάντσεθ υπογράμμισε πως «η επιστροφή των χρημάτων στους πιστωτές δεν θα έπρεπε να τίθεται υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής πολιτικής».

Η Τσίμερ είναι πεπεισμένη πως «υπάρχουν επιλογές διαφορετικές από αυτή της λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, την ΕΕ, το ΔΝΤ».

Πρέπει να αποδεχθούμε πως η λύση δεν έγκειται μόνο στη δημοσιονομική πολιτική, πρέπει να δούμε παράλληλα πώς μπορεί να υποστηριχθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη, εξηγεί.

Σύμφωνα με την Τσίμερ, «πρέπει να σταματήσει η πίεση στον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να πληρώσει για χρέη για τα οποία δεν είναι υπεύθυνος, αφού δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας, του, αλλά λόγω της συμπεριφοράς προηγούμενων κυβερνήσεών του.»

Η Λόλα Σάντσεθ υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τη λιτότητα «οι εναλλακτικές επιλογές είναι περισσότερες από μία» και εξήγησε πως το τι θα επιλεγεί εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητες αυτών που καθορίζουν την πολιτική.

«Εξαρτάται από το αν η προτεραιότητα είναι να πληρωθεί το χρέος, αν προτεραιότητα είναι μόνο το νομισματικό, το οικονομικό ζήτημα, ή αν προτεραιότητα είναι ο λαός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων» τόνισε.

Αναφορικά με το πρόβλημα του χρέους, η Τσίμερ υπογράμμισε πως συνδέεται άμεσα με την πολιτική της λιτότητας και «μπορεί να επιλυθεί πρώτα από όλα σταματώντας αμέσως την πολιτική αυτή».

Αντί της λιτότητας, «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων για την κινητοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, για να υπάρξει μια νέα διάρθρωση στην οικονομία της χώρας».

Για την ευρωβουλευτή της γερμανικής αριστεράς,«”είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί μια οικονομία που να μπορεί να παράγει πλεόνασμα το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιείται για τις επόμενες επενδύσεις. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε ό,τι παράγεται στην Ελλάδα και να λέμε, ‘τώρα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος’. Αυτό πρέπει να σταματήσει.»

«Αν αυτό που πρέπει να κάνεις, πριν από ό,τιδήποτε άλλο, είναι να δώσεις τα χρήματα πίσω στους πιστωτές σου, τότε η ανάπτυξη σταματάει στη χώρα και έτσι το να επιστρέψεις τα χρήματα αυτά καθίσταται ακόμη δυσκολότερο» επισήμανε από την πλευρά της η Λόλα Σάντσεθ.

Για την ευρωβουλευτή του Podemos, «η Ελλάδα, η Ισπανία, όλες οι χώρες της Μεσογείου που έχουμε υψηλό χρέος πρέπει να βρούμε μια λύση για να επιστρέψουμε τα χρήματα», λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι «πρέπει και να αναπτυχθούμε, να έχουμε σταθερή ανάπτυξη, ώστε να μπορέσουμε να τα επιστρέψουμε. Διότι αν δεν υπάρχει ζήτηση, είναι αδύνατο να υπάρξουν έσοδα ώστε να αποπληρωθεί το χρέος» -το οποίο η ισπανίδα ευρωβουλευτής διακρίνει σε «νόμιμο» και «αθέμιτο».

Newsroom ΔΟΛ