Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 3 Ιουνίου 2015

 

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Delek ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Noble για να αποκτήσει το 19,9% των μετοχών της στο οικόπεδο 12, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, οι σημερινές επαφές Άιντα στις Βρυξέλλες, η διαμαρτυρία αδιόριστων εκπαιδευτικών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και η παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ από τη FIFA, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Μπαίνει δυνατά η DELEK” και γράφει ότι ανοίγει το πεδίο για επενδύσεις από Delek και Noble μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Αρχής Ανταγωνισμού του Ισραήλ, η οποία πριν μερικούς μήνες έβαλε στο “στόχαστρό” της δύο εταιρείες κάνοντας λόγο για μονοπωλιακή θέση τους στην αγορά φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι ο Αναστασιάδης θα πάει στο συνέδριο του ΑΚΕΛ και προβάλλει την συνάντηση του χθες με τον ΓΓ του κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα” και ότι σήμερα παρουσιάζεται το προσχέδιο συμφωνίας προς την Αθήνα.

Με τίτλο “Δοκιμάζουν αντοχές Ελλάδα και θεσμοί”, “Η Σημερινή” γράφει ότι καθώς στην Ελλάδα έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες αναπνοές, αφού μέχρι την Παρασκευή καλείται να προβεί σε κρίσιμη αποπληρωμή χρέους, το σκληρό πόκερ μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται σύντομο -και ιδιαίτερα ευτυχές- τέλος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σφήνα στο Οικόπεδο 12 μπαίνει η ισραηλινή εταιρεία Delek , με προσφορά 155 εκ. δολαρίων, προς τη Noble Energy, για να αποκτήσει το 19.9% των μετοχών. Αλλού γράφει για τη `διαδικτυακή μάχη` Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Ειρήνης Χαραλαμπίδου και την επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Σκηνικό εμπλοκής της ΕΕ” γράφει ότι τρόπους εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, συζητά σήμερα στην έδρα της Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα ο οποίος συναντάται με Σιουλτς και άλλους αξιωματούχους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δραματικές είναι οι ώρες για την Ελλάδα, καθώς τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αλλού γράφει ότι τριετές πρόγραμμα για την αγορά καινούριων οχημάτων στο δημόσιο κατάρτισε το Υπουργείο Μεταφορών, απορρίπτοντας αρκετά οχήματα αφού πρώτα αξιολογήθηκε η κατάσταση των υφιστάμενων οχημάτων.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Παιδεύει μαθητές και καθηγητές” και γράφει ότι `και εκπαιδευτικούς παιδεύει` ο Υπ. Παιδείας υποχρεώνοντάς τους σε διαμαρτυρία, γιατί αφαίρεσε το κριτήριο της ανεργίας που έδινε προβάδισμα για εργοδότηση τους στα κρατικά ΙΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “ανεξέλεγκτες (είναι) οι τιμές των καυσίμων και η αισχροκέρδεια”. Αλλού γράφει ότι με την αργία της Κυριακής να θεωρείται “κόκκινη γραμμή” 12 σύνδεσμοι-μέλη του ΓΣ της ΠΟΒΕΚ ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των ωραρίων, αν και σήμερα είναι ορισμένη η ακρόαση για την προεδρική αναφορά.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στον κύριο θέμα της με τίτλο “Παραιτείται ο Μπλάτερ, σε αβεβαιότητα το ποδόσφαιρο” γράφει ότι ο Σεπ Μπλάτερ συγκλόνισε χθες τον κόσμο του ποδοσφαίρου, υποβάλλοντας απροσδόκητα την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της FIFA την ώρα που έρευνες για διαφθορά βυθίζουν τον οργανισμό στη χειρότερη κρίση της ιστορίας του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διακίνηση δια μέσου του κανονισμού της πράσινης γραμμής αυξήθηκε αλλά είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αλλού γράφει ότι καυγάς για τον “ανδρισμό” συνεχίζει να εξοργίζει Βουλευτές.

 

ΚΥΠΕ