Πληροφορίες για αποχώρηση του ΔΝΤ προκαλούν ανησυχίες

Την ώρα που τα συμπεράσματα από τη νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ βγαίνουν και δείχνουν πως ακόμη υπάρχει… δρόμος, ήρθε στην επιφάνεια και η είδηση “βόμβα” πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις.

Αυτό συνιστά μία εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, αφού ίσως σημαίνει ότι η απόφαση αυτή του Ταμείου “μπλοκάρει” το ενδεχόμενο της… πολυπόθητης συμφωνίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:
“Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία”.

Η “ακτινογραφία” της συνάντησης

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα χωρίς συμφωνία ως μια “τελευταία προσπάθεια” για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ συνέστησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω των “θεσμών” και των των τεχνικών κλιμάκιων .

– Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι εκτός από τους “θεσμούς”, “θέλουμε διαπραγματεύσεις και στο πιο υψηλό επίπεδο”

– Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια επί της ουσίας έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και πως η συζήτηση πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική

– Γι’ αυτό άλλωστε λένε η συζήτηση γίνεται πλέον στο επίπεδο υπουργών (Παππάς-Τσακαλώτος) και επιτρόπων (Μοσκοβισί) στις Βρυξέλλες.

Η τοποθέτηση Σακελλαρίδη

Παράλληλα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόκλουθη δήλωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων:

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.
Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ