Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά της ευρωζώνης

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά της ευρωζώνης και αφορά τη δομή της τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι αν θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και την ελπίδα, επιστρέφοντας στις καταστατικές Αρχές της, αυτές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης πρόσθεσε.
Σημαντικό μέρος της σύντομης ομιλίας του αφιέρωσε στη κρίσιμη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας τη στιγμή που νέες εντάσεις εκδηλώνονται στη γειτονιά της Ευρώπης, στο ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα και στις συνεργασίες που θα επιδιώξει.

“Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και με αφορμή το θρίλερ των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαικό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους.

Αναφερθείς στο θέμα της Ουκρανίας, μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς, αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος και ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ.
Newsroom ΔΟΛ