“Μένουμε Ευρώπη” είπαν Σαμαράς – Γεννηματά

Για περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και την προεδρο του ΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματά, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλαδας στην Ευρώπη ενώ μεγάλη σημασία δόθηκε και στο θεμα της ΠΝΠ.

Από την άλλη, η Φωφη Γεννηματά αποχωρώντας από τη συνάντηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφερόμενη στα περί ευρωπαϊκού μετωπου ότι “το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αυτόνομη πορεία”.

Εκείνο πάντως που υπογράμμισε είναι ότι “στηρίζουμε μαζί το διακύβευμα που ειναι η παραμονή  της χώρας στην Ευρώπη, να μη γίνουμε το εκκρεμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το οποίο πηγαίνει μαζί με την παραμονή στο ευρώ”.

Η κ. Γεννηματά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΔΗΛΩΣΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1. Σε αυτή την ύστατη και οριακή στιγμή και τα δραματικά διλήμματα τόσο για την Ελλάδα και τους Έλληνες όσο και για την Ευρώπη, το ΕΥΡΩ και τους Ευρωπαίους έχω χρέος να απευθύνω μια έκκληση προς όλους τους Ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και ασφαλώς και προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

2. Η δημόσια έκκλησή μου έχει τρεις κρίσιμες και χρήσιμες προτάσεις:

(α.) Να συγκληθεί αμέσως, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με τη δικαιωματική συμμετοχή του κ. Τσίπρα.

(β.) Να δοθεί παράταση του προγράμματος για εύλογο χρόνο, με συγκεκριμένο και ορατό ορίζοντα για να συνεχιστούν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματεύσεις.

Αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί δημιουργικά χωρίς ανεδαφικές εμμονές με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό Συμβιβασμό.

Με στόχο μια Συμφωνία ολοκληρωμένη με όρους, ευθύνες και υποχρεώσεις, που θα δίνει σταθερότητα και προοπτική στην Ελληνική Οικονομία και στην Ευρωζώνη. Μια Συμφωνία, που θα δίνει μια Βιώσιμη Λύση για την Ελλάδα, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τις απαραίτητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, με την αναδιάρθρωση, απομείωση και εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους.

(γ.) Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

3. Είναι σαφές ότι αυτή η έκκλησή μου δεν απευθύνεται και δεν αφορά μόνο τους Ηγέτες των Χωρών της Ευρώπης αλλά κυρίως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Οφείλουν όλοι οι Ηγέτες και κυρίως ο κ. Τσίπρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και το κοινό μας νόμισμα το ΕΥΡΩ.

Είναι σαφές ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες και λίγες μέρες για μεγάλες πρωτοβουλίες, για μεγάλες αποφάσεις και για μεγάλες υπερβάσεις.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια θεσμική εξέλιξη ΑΚΥΡΩΝΕΙ τόσο τις ακραίες προτάσεις από την πλευρά των δανειστών, όσο και το πολωτικό διχαστικό δημοψήφισμα, με το πλαστό και παραπλανητικό δίλημμα.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ οριστικά και αμετάκλητα το Grexit, που είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη και συμπυκνώνεται στο μεγάλο ΝΑΙ στην Ευρώπη, στο μεγάλο ΝΑΙ στο ΕΥΡΩ.

Η θέση μας ταυτίζεται με την επιθυμία και την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων.