Προειδοποιήσεις από Τσίπρα σε Ζωή, αλλά ούτε παραιτείται, ούτε τη διώχνουν.

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δύο ώρες η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου είπε πως δοκιμάζεται η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Από τις δηλώσεις, πάντως, της προέδρου της Βουλής δεν προέκυψε πως ήρθε σε ρήξη με τον πρωθυπουργό.

«Είχαμε μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι δίκαια του λαού μας και για τη θωράκιση της δημοκρατίας που στην Ευρώπη δοκιμάζεται με θύμα την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Με τον πρωθυπουργό μάς συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί θα ήθελαν να δουν να διαρρηγνύεται.

Εξέθεσα στον πρωθυπουργό εκείνα που θεωρώ βήματα για την άμυνα της χώρας ως προς τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους.

Θέλω απερίφραστα να πω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση του λαού και σε τέτοιες στιγμές που δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές εκπροσωπήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να συζητούν και να βρίσκουν λύσεις».

Πάντως, η κυρία Κωνσταντοπούλου πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου, λόγω του μίνι… πανικού που επικράτησε από τους δημοσιογράφους και τους οπερατέρ, αφού όλοι ήθελαν να έχουν το πλάνο και τη δήλωσή της, έδωσε και τη… συμβουλή της: «Να έχετε συντροφικότητα μεταξύ σας, όπως εμείς στην Αριστερά».

———————————————————————————————————————————————————————————————-

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το πρώτο επεισόδιο στη διαφαινόμενη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παιχθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια του τετ α τετ του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής.

Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί μετά από αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου, με επιστολή της χθες τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον πρωθυπουργό, κατήγγειλε την παραβίαση -όπως εκτιμά- του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθη προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, τηρεί μία στάση αναμονής και παρακολουθεί την πρόεδρο της Βουλής να εκθέτει συνεχώς τον πρωθυπουργό τόσο με τις τοποθετήσεις της στο Κοινοβούλιο, όσο φυσικά και με τη στάση της στις δύο ψηφοφορίες των προαπαιτούμενων. Από την άλλη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να κλιμακώνει την ένταση και να δείχνει σε κάθε ευκαιρία την πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η πρόεδρος της Βουλής έχει εξαντλήσει τις θεσμικές της δυνατότητες προκειμένου να εμποδίσει το κυβερνητικό έργο ή, όπως το αποκαλεί εκείνη πλέον, το «πραξικόπημα», τον εκβιασμό της κυβέρνησης. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δείχνει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει τη θέση της προέδρου της Βουλής και να παραιτηθεί, προκαλώντας κατά κάποιο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης μομφής.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, εξακολουθεί να κρατά στάση αναμονής. Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να ζητήσει την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ούτε όμως να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της, αλλά θα περιμένει δική της πρωτοβουλία.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται ψίθυροι πως αν ο πρωθυπουργός επιλέξει τελικά να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, τότε δεν θα προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία κατά της προέδρου της Βουλής – απλώς θα πρέπει να υπομείνει την κριτική της λίγους μήνες ακόμα.

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση, ζητεί την καθαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εκτόξευσε με τη σειρά του βέλη εναντίον της προέδρου της Βουλής.

«Κυρία πρόεδρε, και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία τη σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως, θα μπορούσαμε και χθες να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε τη δεύτερη μέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς, το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία», είπε.

Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ως πότε θα ανέχεστε τη Ζωή;

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ως πότε θα ανέχεται» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή το τελευταίο «επεισόδιο» με την επιστολή της προέδρου της Βουλής προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον συνταγματολόγο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μιλά για υπουργούς που αναγκάζονται να νομοθετήσουν και βουλευτές που εξαναγκάζονται να ψηφίσουν. Είναι μία προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε όλους και κυρίως απέναντι σε εσάς. Πρέπει να δώσετε μία απάντηση», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να κατέβει από την έδρα της, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι προβάλλοντας τους φίλους της και να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα».

tsipra-kwnpoulou-708

Πηγή: iefimerida.gr