ΗΠΑ: Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας για ταξιδιώτες χωρίς βίζα

Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας για τους επισκέπτες που προέρχονται από τις 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται θεώρηση ή βίζα (VWP). Στη λίστα περιλαμβάνονται και ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία φεύγουν εκατοντάδες υπήκοοι για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αλλαγές απαιτούν τη χρήση διαβατηρίων με ηλεκτρονικά τσιπ που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες, ενώ επίσης επεκτείνουν τη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματούχων ασφαλείας με πολιτικά στα αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να εισάγει περιορισμούς στο πρόγραμμα VWP, το οποίο επιτρέπει σε υπηκόους συγκεκριμένων κρατών να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα για διάστημα έως 90 ημερών. Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστιν, η αρχαιότερη ιεραρχικά γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της γερουσίας, έχει ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα, ονομάζοντάς το «αχίλλειο πτέρνα» των αμερικανικών προσπαθειών για την πρόληψη επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκαν τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 20.000 ξένοι μαχητές -ανάμεσα στους οποίους ήταν τουλάχιστον 3.400 Δυτικοί- έχουν ταξιδέψει στην περιοχή Συρίας-Ιράκ από το 2011. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης, οι Δυτικοί ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ βρίσκουν μερικούς από τους πιο πρόθυμους εθελοντές τους στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρεις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα VWP μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπως της Ελλάδας).

Τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κρατών στη λίστα VWP να χρησιμοποιούν μια διεθνή βάση δεδομένων για χαμένα και κλεμμένα διαβατήρια, είπε το υπουργείο.

Η ένωση βιομηχάνων ταξιδιών των ΗΠΑ είπε ότι τα μέτρα που αφορούσαν την ασφάλεια διαβατηρίων ή αεροπλάνων είναι ευπρόσδεκτα. Δεσμεύτηκε όμως να αξιολογήσει άλλα μέτρα όπως τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για ταξιδιώτες και τους ελέγχους για όσους ζητούν άσυλο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters