ΕΕ: Συμφωνία ως την Τρίτη, ψηφοφορία στη Βουλή ως την Πέμπτη

Σε τροχιά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ως την ερχόμενη Τρίτη και να γίνει η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή μέχρι την Πέμπτη, είναι η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η πρώτη εκταμίευση ως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό δήλωσε πηγή της ΕΕ, με ενημέρωση για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές για το τρίτο πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη, καθώς οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Ετσι, αν το σχέδιο του μνημονίου και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά από αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20η Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ολοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α — μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισ. ευρώ», ανέφερε η πηγή.

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η συζήτηση κράτησε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Κρίσιμο το σαββατοκύριακο

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσα στο σαββατοκύριακο, με το 48ωρο να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την έκβαση των συζητήσεων, καθώς ο χρόνος πιέζει. Σήμερα οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι από τις 11 το πρωί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τα βασικά ζητήματα που πρόκειται να τους απασχολήσουν να είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι πρόωρες συντάξεις.

Πηγή:  iefimerida.gr