Στην τελική ευθεία για συμφωνία η κυβέρνηση

Αθήνα

Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με το «κουαρτέτο», ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την Τρίτη, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να μπορεί να ψηφιστεί ώς την Πέμπτη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης μετέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο Hilton για το νέο ραντεβού με το «κουαρτέτο» (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ESM).

Πληροφορίες του Mega φέρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να ειδοποιηθούν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης να βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Tα τελευταία «αγκάθια»

Όπως μετέδωσε το Mega το βράδυ της Κυριακής, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:

  • Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

  • Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
  • Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.

Νομοσχέδιο σε δύο άρθρα

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ