Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 21 Αυγούστου 2015

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά και την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά τον ξυλοδαρμό κρατούμενου από αστυνομικούς στην Πόλη Χρυσοχούς και το ρεκόρ που καταγράφηκε στις τουριστικές αφίξεις τον Ιούλιο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου.


Υπό τον τίτλο «Έχασαν τους αστυνομικούς! Στοπ» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι Υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας «άδειασαν» χτες κυριολεκτικά την ΑΑΔΙΠΑ σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένου στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς και πως παρά το ότι η Γενική Εισαγγελία από τον Ιούνιο έδωσε οδηγίες για ποινική δίωξη, οι δύο αστυνομικοί δεν έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα. Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι την παραίτηση της κυβέρνησης του υπέβαλε χθες βράδυ στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογική αναμέτρηση στις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπ. Συμβούλιο οι αυξήσεις που θα δοθούν από το 2017 θα συνάδουν με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Υπό τον τίτλο «Επιστροφή εντολής με καρφιά» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι να προκηρύξει εκλογές αποφάσισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτοντας εαυτόν στην κρίση του ελληνικού λαού. Υπέβαλε παραίτηση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέροντας του ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για θύελλα αντιδράσεων λόγω ΕΝΙ και πιο συγκεκριμένα για αντίδραση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επισπεύδεται η υπόθεση της Focus.

Υπό τον τίτλο «Πολλά βίντεο με ξυλοδαρμούς»ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο άγριος ξυλοδαρμός κρατούμενου από δύο αστυνομικούς στην Πόλη Χρυσοχούς που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και πως η ΑΑΔΙΠΑ δια του Προέδρου της Ανδρέα Σπυριδάκη, αποκαλύπτει πως υπάρχουν και άλλες βιντεοταινίες με αστυνομική βία οι οποίες εξετάζονται. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πρωτογενές πλεόνασμα €300 εκ. Περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι για το κρίσιμο ραντεβού της ερχόμενης Τρίτης με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ετοιμάζονται οι συντεχνίες των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού η συνάντηση αυτή έχει χαρακτηριστεί και ως η έναρξη του διαλόγου για την αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Υπό τον τίτλο «Νίπτει τας χείρας ο Ιωνάς Νικολάου» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι καθολική είναι η καταδίκη του περιστατικού ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς ενώ την ίδια ώρα Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και Αρχηγός Αστυνομίας επιχειρούν να αποδράσουν από τις ευθύνες τους. Σε δεύτερο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει ότι πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα του προς του Έλληνες με πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρία στα τέσσερα «κόκκινα δάνεια» δεν έχουν τύχει ακόμη αναδιάρθρωσης και κινδυνεύουν με εκποίηση, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπό τον τίτλο «Ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις» η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι αφίξεις τουριστών μέχρι το τέλος Ιουλίου ανήλθαν στις 1.450.427, και ήταν οι περισσότερες από το 2002 όπως δήλωσε χτες ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε χτες στρώνοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές και αναφέροντας ότι εναπόκειται στους Έλληνες να κρίνουν κατά πόσο τους εκπροσώπησε επαρκώς στη μάχη με τους ξένους δανειστές, σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας. Αλλού γράφει ότι οι δύο αστυνομικοί που φαίνονται στο βίντεο να προβαίνουν σε ξυλοδαρμό κρατούμενου, θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ Ανδρέα Σπυριδάκη.

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πάει στις κάλπες» η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε χτες στρώνοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές και αναφέροντας ότι εναπόκειται στους Έλληνες να κρίνουν κατά πόσο τους εκπροσώπησε επαρκώς στη μάχη με τους ξένους δανειστές, σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του νέου σημείου αναφοράς της εντός των τειχών Λευκωσίας, του χάρτη που βρίσκεται κοντά στη δημοτική αγορά και καθοδηγεί τους περαστικούς σχετικά με το ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να πάρουν για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος έχει το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Καλύπτουν τους νεοφασίστες» η εβδομαδιαία τέλος εφημερίδα «Γνώμη» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για ολιγωρία στη διερεύνηση της υπόθεσης προπηλακισμών και ρίψης αντικειμένων εναντίον πολιτικών από ΕΛΑΜίτες. Σε δεύτερο της θέμα παρουσιάζει φωτογραφίες από τον ξυλοδαρμό κρατούμενου από αστυνομικούς στην Πόλη Χρυσοχούς γράφοντας ότι ανασφάλεια αισθάνονται οι πολίτες με τα όσα συμβαίνουν στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι «η αμφιλεγόμενη ανάπτυξη του 2015 δεν αλλάζει τη ζωή των απλών ανθρώπων».

 

ΚΥΠΕ