Δύσκολες αποφάσεις ασχέτως νικητή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δίνουν μία εντελώς νέα εικόνα του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Βασικό συστατικό του η απομυθοποίηση κομμάτων και αρχηγών.

Τα “μπλε” και τα “πράσινα” καφενεία, αποτελούν πλέον παρελθόν ευτυχώς μη επαναλαμβανόμενο. Ο κομματικός φανατισμός υποχωρεί ολοένα και περισσότερο μπροστά στο κριτικό πνεύμα με το οποίο οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν και τα πρώτα και τους δεύτερους.

Παρατηρώντας τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνει κανείς κανείς ότι και τα δυο κόμματα εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ _ ΝΔ) ανέβασαν τα ποσοστά τους αλλά η ΝΔ πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως μετά από 3 Μνημόνια, το τελευταίο από τον “αντιμνημονιακό” ΣΥΡΙΖΑ ο λαός δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, προκρίνει τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας με κορμό ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η άνοδος της ΝΔ σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα έβλεπε ως μόνο κυβερνητικό εταίρο, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πλέον στο ρόλο του κόμματος-κορμού ενός κυβερνητικού σχήματος.
Από την άλλη μεριά, τα χαμηλά ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποδεικνύουν πως  μπορεί μεν ο κ. Λαφαζάνης να μην πείθει με τη Δραχμή, πλην, όμως, η απόσχισή του από το ΣΥΡΙΖΑ στερεί το κόμμα από ένα κρίσιμο ποσοστό ψήφων.

Πάντως, “κλειδί” φαίνεται ότι αποτελούν οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ νωρίς για να προσπαθήσει κανείς να εξάγει ασφαλεί συμπεράσματα. Έχουμε μπροστά μας μιά κρίσιμη πολιτικά εβδομάδα, αλλά και δύο “Ντιμπέιτ” τα οποία μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για την τελική προτίμηση των ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως,  αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανοδική ενώ τόσο στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, όσο και στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων υπάρχει ισοπαλία.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των δύο μονομάχων πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:
– 44,3% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και,
-41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ερώτημα ποιός μπορεί να διαχειριστεί καλύτερη τη συμφωνία μνημόνιο πρώτος στις απαντήσεις με ποσοστό 30% έρχεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ, ενώ δεύτερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 28,8% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ποσοστό 27,1%.

Συμπερασματικά, ο λαός μαθαίνει και μαθαίνει από τα λάθη του. Εκείνο που εξακολουθεί να απουσιάζει από το προσκήνιο, είναι η πολιτική γενναιότητα να πουν οι δύο αρχηγοί την καθαρή αλήθεια. Ότι τα Μνημόνια στην Ελλάδα απέτυχαν όχι επιεδή δεν ήταν σωστά, αλλά επειδή ΔΕΝ εφαρμόστηκαν σωστά.

Τώρα που ο κομματικός φανατισμός υποχωρεί, χρήσιμο και σωτήριο θα είναι να φθάσει στις κάλπες με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δυσάρεστων αποφάσεων που βρίσκονται μπροστά μας ασχέτως του ποιός τελικά θα κερδίσει τις εκλογές.