Σε τροχιά υλοποίησης τα σχέδια για ένα νέο ηγετικό όργανο της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Το περίγραμμα δράσης» για την σε υψηλότατο επίπεδο συγκρότηση «ηγετικής ομάδας» της ομογένειας, συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής δύο σημαντικοί παράγοντες του εγχειρήματος, ο ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο άλλος από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν σήμερα το πρωϊ στην Panhellenic Post (Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015), στην μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη εξετάσθηκε το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει σχετική δραστηριότητα ταυτόχρονα στην Ελλάδα και σε Πολιτεία των ΗΠΑ. Κορωνίδα της δραστηριότητας αυτής η ίδρυση «non profit εταιρίας» με σκοπό την προώθηση της όλης ιδέας.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της ΡΗΡ, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πυρήνα επτά κορυφαίων ομογενών (ένας ανά Ήπειρο και από ένα μέλος από Ελλάδα και από Κύπρο χωρίς δικαίωμα ψήφου) τη σύσταση θεσμού «ειδικού σκοπού» για την μελέτη και την επεξεργασία των λεπτομερειών του εγχειρήματος, τη συγκρότηση Γραφείου Τύπου και την οργάνωση Ημερίδας για την ανταλλαγή απόψεων επί συγκεκριμένου σχεδίου που θα κατατεθεί και την μεθόδευση δημόσιας επ΄ αυτού συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, θα τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες  για τον προσφορότερο τρόπο ανάδειξης των μελών του επταμελούς οργάνου, τα πέντε με δικαίωμα ψήφου, μέλη του οποίου θα εναλλάσσονται ανά έτος στην κορυφή της πυραμίδας εκπροσώπησης της ομογένειας παγκοσμίως.

Όπως έλεγαν στην Panhellenic Post πηγές κοντά στους «εμπνευστές» του εγχειρήματος, καταρτίζεται ήδη πλήρες οργανόγραμμα που θα διέπει τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νέου ομογενειακού οργάνου, το Καταστατικό του καθώς και οι τρόποι δράσης, εξεύρεσης οικονομικών πόρων, εγγραφή μελών κλπ.

Οι  πρώτες συντονισμένες κινήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν γύρω στις γιορτές των Χριστουγέννων εκτός και εάν υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες που θα καθυστερήσουν περισσότερο το εγχείρημα.

Οι ίδιοι οι οργανωτές της δημιουργίας του αυτόφωτου και αυτοχρηματοδοτούμενου οργάνου, που θα παρεμβαίνει διεθνώς υπέρ της ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού σε επίπεδο κυβερνητικό, Επιστημονικό και Οικονομικό, κρατούν ειδήμονα σιωπή καθώς, όπως αφήνουν να διαρρεύσει “όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχουν με τα κατάλληλα πρόσωπα”.  Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν κύκλοι προσκείμενοι: “Δεν μπορείς να προχωρήσεις, εάν κάποιοι δεν αποφασίσουν ότι ένα τέτοιο κορυφαίο, αδέσμευτο όργανο είναι απαραίτητο για την περαιτέρω πρόοδο της ομογένειας, την διατήρηση της εθνικής της συνείδησης και την εν γένει προκοπή του Ελληνισμού στο αδιαίρετο σύνολό του. Και, πολύ περισσότερο, εάν δεν αναλάβουν με γενναιότητα να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην δημιουργία του”.