Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 4 Οκτωβρίου 2015

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων και μια δημοσκόπηση, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της οικονομίας καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στις κυριακάτικες εφημερίδες.


Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Τελική ευθεία για έξοδο από το Μνημόνιο”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης η Κύπρος εισέρχεται στην τελική ευθεία για έξοδο από το Μνημόνιο και, παρά τις δυσκολίες, όλα δείχνουν πως η ύφεση περνά σταδιακά στο παρελθόν. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών βρίσκεται πολύ κοντά στην αδειοδότηση δύο αεροπορικών αερογραμμών ντόπιου μεταφορέα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλού, γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να διευκολύνει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

“Η Σημερινή” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Η ασφάλεια στο επίκεντρο της ανησυχίας”, φιλοξενεί δημοσκόπηση για το Κυπριακό, στην οποία αναδεικνύεται το θέμα της ασφάλειας ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που ενδιαφέρει τους πολίτες για την ενδεχόμενη λύση. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται στο Κυπριακό λέγοντας πως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι τα κάπου έχει σκαλώσει το πράγμα. Σε άλλο της θέμα γράφει για πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για τους εθνοφρουρούς που εισάγει το Υπουργείο Άμυνας.

“Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Πακέτο όλα στο πάρε-δώσε”, φιλοξενεί στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει ότι όλα τα κεφάλαια θα κλείσουν μαζί σε μια διαδικασία πάρε-δώσε. Σε άλλο του θέμα, γράφει πως ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αλλάξει τέσσερις δεσμεύσεις που έδωσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτω προφανώς από το βάρος αντιδράσεων σε Τουρκία και κατεχόμενα. Αλλού, αναφέρεται στο παζλ του γεωλογικού μοντέλου της κυπριακής ΑΟΖ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Επιδίωξη ΑΚΕΛ η λύση και όχι η αυτοδικαίωση”, φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι κάλπικα είναι τα διλήμματα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάποιοι για δήθεν σύμπλευση ή ταύτιση απόψεων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει για αποσπάσεις με κομματικά κριτήρια στο Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κύπρος είναι ουραγός στο μητρικό θηλασμό.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Μάχη για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής”, ότι μια ομάδα που αντιπροσωπεύει του καταθέτες της Λαϊκής επιδιώκει να εκδιώξουν τον διαχειριστή Κρις Παύλου. Αλλού, γράφει για μια 19χρονη από τη Βρετανία, η οποία βρήκε σπίτι στην Αγγλία σε 72 σκυλιά από την Κύπρο. Σε άλλο της θέμα γράφει πως οι μισοί δάσκαλοι στη Βρετανία σκέφτονται να υποβάλουν παραίτηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Ανυπομονεί η Άγκυρα για πενταμερή”, γράφει ότι στις κινήσεις της Άγκυρας για άμεση σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό συναινεί και ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτές τις προσπάθειες. Αλλού, γράφει για το `σκάκι` Ομπάμα-Πούτιν στη Συρία, με την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή να έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις πολλές ανοικτές πληγές του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, όπως καταγράφηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Κύπρος” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Τα πρώτα δύσκολα έφεραν πάγωμα”, γράφει πως το λιγότερο ως περίεργη χαρακτηρίζουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία τη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί ότι είναι εφικτή η λύση μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Αλλού, γράφει για δουλεμπορική μαφία με 2 χιλιάδες δολάρια το κεφάλι σε σχέση με τους πρόσφυγες από τη Συρία. Σε άλλο της θέμα γράφει για νέα δεδομένα στη συριακή κρίση από τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη”, κάτω από τον τίτλο “Αρχεία … γιοκ από τον κατοχικό στρατό”, φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του εκπρόσωπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, ο οποίος δηλώνει πως δεν έχει προχωρήσει η προσπάθεια εξασφάλισης αρχείων του  τουρκικού στρατού, εξαιτίας μη ύπαρξης ομοφωνίας. Αλλού, γράφει για το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση με μετεξέλιξη του κράτους. Σε άλλο της θέμα, γράφει για πτώση 7 θέσεων της Κύπρου στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.

 

ΚΥΠΕ