Την κόλαση ζει στις φυλακές της Αιγύπτου νεαρός Ελληνοκύπριος δημόσιος υπάλληλος

Την κόλαση ζει στις φυλακές της Αιγύπτου νεαρός Ελληνοκύπριος δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για «έκλυση ηθών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» συνελήφθη μαζί με Ελληνοκύπριο διπλωμάτη από μυστικό αστυνομικό που είχαν καλέσει στο διαμέρισμά τους για παρέα…. Ο διπλωμάτης λόγω ασυλίας επέστρεψε στην Κύπρο.

Η εφημερίδα γράφει ότι η δίωξη και η φυλάκιση έγινε με χρήση ενός απαρχαιωμένου νόμου που ενώ δεν αναφέρεται ρητά στην ομοφυλοφιλία αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους με αυτή τη σεξουαλική επιλογή.

Η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού Ελληνοκύπριου καταβάλλουν προσπάθειες για επιστροφή του στην Κύπρο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις για κάποια θετική έκβαση.

Σύμφωνα με  το δημοσίευμα, η ιστορία εκτυλίχτηκε ως εξής:

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος, που υπηρετεί σε τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, πριν από 15-20 μέρες μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με διπλωμάτη που υπηρετεί στη πρεσβεία της Κύπρου και με τον οποίο διατηρούν σχέση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το Κάιρο και λίγο-πολύ το περιβάλλον ήταν γνώριμο.

Ένα βράδυ προσκάλεσαν για παρέα και τρίτο πρόσωπο, το οποίο βρήκαν με αγγελία που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο στην αραβική γλώσσα. Ωστόσο ο Αιγύπτιος που εμφανίσθηκε για να κάνει παρέα στους δύο Ελληνοκύπριους, όταν προχώρησε το βράδυ, έδειξε την ταυτότητά του και τους αποκάλυψε ότι είναι αστυνομικός. Τους συνέλαβε βάσει της αιγυπτιακής νομοθεσίας, η οποία θεωρεί ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για τον έναν από τους δύο, καθώς ο Ελληνοκύπριος που υπηρετούσε στην πρεσβεία στο Κάιρο επικαλέστηκε τη διπλωματική ιδιότητα που του παρέχει άσυλο και μετά τα διαδικαστικά στην αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αφού ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, τον μετακάλεσε στη Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επέδειξε την αναμενόμενη ευαισθησία ώστε να βοηθήσει τον σύντροφό του και αναχώρησε χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για την απελευθέρωσή του.

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος που κρατήθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους για έκλυση ηθών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με φίλους και την οικογένειά του περιγράφει την κατάσταση ως πραγματική κόλαση, καθώς είναι ξένος και δεν μιλάει αραβικά, ενώ παράλληλα δεν είναι μουσουλμάνος και έχει στιγματιστεί ως ομοφυλόφιλος.

Όλα αυτά τα στοιχεία τον καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτο στις αιγυπτιακές φυλακές και για αυτό επιβάλλεται η άμεση επιστροφή του στην Κύπρο.

Πηγή: www.lifo.gr/Politis.com