Yπόθεση τρομοκρατίας θεωρεί πλέον το FBI το μακελειό στην Καλιφόρνια

Ουάσινγκτον
Αλλάζει η κατεύθυνση των ερευνών για το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Το FBI ανακοίνωσε επισήμως ότι ερευνά την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας», την ώρα που υπάρχουν αναφορές ότι μία εκ των δραστών φέρεται να είχε αναρτήσει στο Facebook δήλωσε με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες.

Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας εξετάζουν πληροφορίες ότι η Μαλίκ, Πακιστανή υπήκοος που ζούσε στη Σαουδική Αραβία όταν παντρεύτηκε τον Φαρούκ, ανάρτησε στο Διαδίκτυο δήλωση με την εξέφραζε την υποστήριξή της στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, «αλλάζει τα πάντα» στην έρευνα. Παρ’ όλα αυτά, άλλη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος «γνώριζε καν» τους δράστες.

Την ίδια ώρα και σαουδαραβικές πηγές ανέφεραν ότι η Μαλίκ δεν απασχόλησε ποτέ τις αρχές ασφαλείας της χώρας, δεν ήταν σε καμία λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε συναναστροφές με εξτρεμιστικές ομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, «βάσει των πληροφοριών και των γεγονότων που γνωρίζουμε, πλέον ερευνούμε αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες ως πράξεις τρομοκρατίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντέβιντ Μπόουντιτς, επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Λος Αντζελες.

Οι Αρχές θεωρούν πλέον βέβαιο ότι η Μαλίκ και ο Φαρούκ είχαν επιμελώς σχεδιάσει την επίθεσή τους, πρόσθεσε ο Μπόουντιτς.

Ο επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ εξήγησε ότι η υπόθεση ερευνάται ως πιθανή πράξη τρομοκρατίας λόγω των στοιχείων ριζοσπαστικοποίησης που προκύπτουν, αλλά και ενδεχόμενων διασυνδέσεων με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτοί οι δολοφόνοι είναι μέρος μίας μεγαλύτερης οργανωμένης ομάδας, ή αποτελούν μέρος ενός πυρήνα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αποτελούν μέρος ενός δικτύου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αποτέλεσαν έμπνευση για τους δύο δράστες, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή ότι οι δύο δράστες είχαν λάβει εντολές από αυτούς.

Πάντως, το πρακτορείο ειδήσεων Aamaq που στηρίζει τους τζιχαντιστές, ανάφερε στην ιστοσελίδα του ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ακολούθους του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπούργκουαν υποστήριξαν η εξτρεμιστική ιδεολογία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Newsroom ΔΟΛ