Ο Ελληνοαυστραλός που μετατρέπει τις φωτογραφίες σε έργα τέχνης

Ο Μπιλ Γκέκας, εργάζεται ως fine art portrait photographer και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Με τη φωτογραφία ασχολείται από τη δεκαετία του ’90 και το πιο χαρακτηριστικό στη δουλειά του είναι ότι εμπνέεται από κλασικούς ζωγράφους, κυρίως της αναγεννησιακής εποχής.gekas3

Ζητήσαμε από τον Μπιλ, να μας συστηθεί: «Είμαι πατέρας, σύζυγος, ιδιοκτήτης επιχείρησης και φωτογράφος με έδρα τη Μελβούρνη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αυστραλία και είμαι ελληνικής καταγωγής και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό να έχω διπλή υπηκοότητα. Οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν στην Ελλάδα και μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Ο πατέρας μου ήρθε εδώ σε νεαρή ηλικία και η μητέρα μου πολύ αργότερα. Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, μαζί με τα δύο αδέλφια μου, έχουμε ακολουθήσει τις ελληνικές παραδόσεις, αλλά και τη γλώσσα».

Ο Μπιλ συνεχίζει μιλώντας για την οικογένειά του και την καταγωγή του: «Η κόρη μου φοιτά σε ελληνικό σχολείο και συμμετέχει επίσης σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της παροικίας. Όσο για τις ρίζες μου, ο πατέρας μου είναι από ένα χωριό που ονομάζεται Κληματιά και βρίσκεται στις παρυφές των Ιωαννίνων και η μητέρα μου από ένα άλλο χωριό που ονομάζεται Μελιά, λίγο πιο έξω από τα Ιωάννινα. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έχω επισκεφθεί τις περιοχές των γονιών μου. Ελπίζω να πάω και την κόρη μου στο επόμενο ταξίδι μας».

Ο Ελληνοαυστραλός φωτογράφος σπούδασε Πληροφορική και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε αντίστοιχες εταιρείες, αλλά το 2000 έφυγε από το συγκεκριμένο χώρο και αποφάσισε να συνεχίσει στην οικογενειακή του επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στις οικοδομές, έναν κλάδο που στην Αυστραλία συνεχίζει να είναι ισχυρός.

Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία, στη δεκαετία του 1990, και από την αναλογική φωτογραφία πέρασε στην ψηφιακή το 2005. Τότε, το ενδιαφέρον του για την τέχνη της φωτογραφίας γίνεται ακόμα πιο έντονο, και όπως δηλώνει: «Ήμουν σε θέση να πειραματιστώ και να τελειοποιήσω την τεχνική μου στην προσωπογραφία, χωρίς τη σχετική απώλεια χρόνου και κόστους».

Η πρωταγωνίστρια στις φωτογραφίες που δημιουργεί είναι η κόρη του, η μικρή Αθηνά, και τα πρώτα αναγεννησιακά πορτρέτα του -εμπνευσμένα από ζωγράφους της αναγέννησης- δημιούργησαν την απόλυτη καλλιτεχνική τάση στις φωτογραφίες, η οποία έφερε την προσωπική του υπογραφή. Με τον καιρό, ο Μπιλ Γκέκας εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή σε διεθνή βραβεία και ξένους οίκους φωτογραφίας, άλλα και στα μεγαλύτερα φωτογραφικά περιοδικά. Το ένα μετά το άλλο, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, το NBC Today, το ABC News και η «Daily Mail», υποκλίνονται στο έργο του, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια το όνομα του Μπιλ φιγουράρει στα σαλόνια της φωτογραφίας προκαλώντας τον θαυμασμό για τη δουλειά του.

Την αγάπη του για τη φωτογραφία μοιράζεται και η σύζυγός του, Νικολέτα, που παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενδυμασία, τα μαλλιά και τη σκηνογραφία της μικρής του κόρης. Το έχουν μετατρέψει σε μια οικογενειακή υπόθεση που απολαμβάνουν.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Μπιλ υπόσχεται ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Ελλάδα μαζί με την κόρη του και την οικογένειά του.

Πηγή:neoskosmos.com