Με τα μάτια ανοιχτά στο Αιγαίο…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από “θάλασσα της ειρήνης” το Αιγαίο λόγω της εμφυλιοπολεμικής δράσης στη Συρία, κατέστη “πέλαγος- υγρός τάφος” εκατοντάδων Προσφύγων και λαθρομεταναστών και ήδη απειλείται να γίνει θέρετρο “ναυτικών επεισοδίων” μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας!

Ένα νέο επεισόδιο έρχεται μόλις ένα 24ωρο απ’ τη “ναυμαχία” ρωσικού αντιτορπιλικού με αλιευτικό τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Λήμνου στο Αιγαίο.

Το νέο επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας έγινε στη μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το Πρακτορείο RT ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα Τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο τα παρεμπόδιζε.

Με δεδομένο την ναυτική κινητικότητα στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία, αλλά και την συμμετοχή της Ρωσίας στην εκστρατεία κατά της ISIS, οι αφορμές, πραγματικές ή όχι,  θα είναι πολλές εάν συνεχισθεί η αντιπαλότητα των δύο χωρών,  η οποία ξεκίνησε με την κατάρριψη Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία!

Πολλοί θα είναι και οι κίνδυνοι οι αφορμές αυτές να εξελιχθούν σε «περιστατικά» τα οποία, έστω και συγκυριακά είναι, επίσης, ενδεχόμενο να προκαλέσουν σοβαρή εμπλοκή.

Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης  βρίσκεται σε δύσκολη θέση να παρακολουθήσει τα διαδραματιζόμενα στη υγρή γειτονία της. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, που μέχρι στιγμής έχει διασώσει χιλιάδες ζωές, δεν μπορεί να  βρίσκεται συνεχώς και σε «πολεμική ετοιμότητα» για να προσέχει τις  δραστηριότητες των δύο «ζωηρών» γειτόνων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ενισχύεται η ανάγκη να μοιραστούμε με την Ευρώπη «τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», όπως προανήγγειλε ο Δημ. Αβραμόπουλος.

Βέβαια, το Αιγαίο είναι μία ιδιότυπη θάλασσα με ιδιαίτερες “απαιτήσεις” για την Ελλάδα, λόγω της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας. Η τυχόν «ανεξέλεγκτη» δράση της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διασώσει, ενδεχομένως τη ζώνη Σένγκεν, την ίδια ώρα, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, αν κάνει τα στραβά μάτια σε τουρκικές υπερβολές.

Η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου πως «αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» θα ήταν καθησυχαστική σε κάθε περίπτωση, εάν στην απέναντι όχθη δεν ευρίσκονταν  η Τουρκία, αλλά κάποια άλλη χώρα.

Ωστόσο η διεθνής πολιτική σκηνή απαιτεί να πάρουμε το ρίσκο. Φτάνει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά. Και αρκεί να αντιδράσουμε άμεσα ώστε να ματαιώσουμε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία, να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο ή τη Θράκη.