Μύες: η ουσιαστική αιτία του απλού πονοκεφάλου

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης (απλός πονοκέφαλος) που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά

Η ουσιαστική αιτία του απλού πονοκέφαλου, δηλαδή της κεφαλαλγίας τύπου τάσης, είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, για την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία, τελικά, αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγίατύπου τάσης).

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στάθης Σκληρός, γενικός γιατρός  διευθυντής Κ.Υ. Νεμέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η καταπόνηση (μηχανική ή λόγω στρες) των μυών της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, διευκρίνισε ο κος Σκληρός, δημιουργεί ευαίσθητα σημεία – κόμβους, τα οποία απελευθερώνουνπροσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες με τη σειρά τους ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων, που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αυτού, που ο πάσχων αντιλαμβάνεται ως κεφαλαλγία τύπου τάσης. “Η κεφαλαλγία τύπου τάσης (απλός πονοκέφαλος), που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη / ΜΣΑΦ). Η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την βελτιστοποίηση της ανακούφισης του πόνου. Τα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι οι μισοί από εκείνους που υποφέρουν από κεφαλαλγία τύπου τάσης καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά , τα οποία λαμβάνουν μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος”.

Εξάλλου πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση. Με άλλα λόγια, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης, καθώς και να είναι καλά ανεκτό .

Τα ΜΣΑΦ – ειδικά η ιβουπροφαίνη – βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του απλού πονοκέφαλου, καθώς στοχεύουν στις προσταγλανδίνες, που είναι η πηγή του πόνου. Με βάση αυτές τις μελέτες, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας αλλά και πολλών άλλων εταιρειών συνιστούν την ιβουπροφαίνη ως θεραπεία πρώτης επιλογήςΟι Ευρωπαϊκές οδηγίες συμβουλεύουν να χρησιμοποιούνται οι συνδυασμοί με καφεΐνη ή με κωδεΐνη μόνο ως επιλογή δεύτερης γραμμής, γιατί συνεισφέρουν στην κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων περισσότερο από ό,τι η χορήγηση απλών αναλγητικών.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης της κεφαλαλγίας, αλλά χρειάζεται προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση των αναλγητικών και να μην υπερβαίνεται το ανώτατο όριο στη μηνιαία κατανάλωση τους.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης, κατέληξε ο κος Σκληρός, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κεφαλαλγίας. Σχεδόν καθημερινά επηρεάζει την ποιότητα και το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή και στην παραγωγικότητά του. Στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου € 21 δις , και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο € 303 ετησίως.