Λαγκάρντ: Έως το β’ τρίμηνο θα κριθεί η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Ουάσινγκτον
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστιν Λαγκάρντ εκτίμησε πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να τραβήξει μέχρι» το δεύτερο τρίμηνο του έτους -επαναλαμβάνοντας πως προϋποθέσεις είναι: μέτρα για βιωσιμότητα του χρέους και μεταρρυθμίσεις.

«Τα ελληνικά χρέη πρέπει να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν, ώστε να είναι βιώσιμα και να μην επιβαρύνουν την οικονομία» είπε, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό «κεντρικό σημείο των μεταρρυθμίσεων».

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ως «κεντρική» τη σημασία του ασφαλιστικού   (Φωτογραφία:  Reuters )

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ως «κεντρική» τη σημασία του ασφαλιστικού (Φωτογραφία: Reuters )

Σε συνέντευξή της στην γερμανική Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται την Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρν λέει πως το ΔΝΤ βλέπει στην Αθήνα «μία πολιτική διαδικασία που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, ενδεχομένως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

«Είναι σαφές πως οι αλλάγες στο ασφαλιστικό είναι η “σκανδάλη” που θα αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική θέση της χώρας» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κρ.Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τις δύο προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, τις μετρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις για βιώσιμο χρέος, λέγοντας πως «προς το παρόν δεν εκπληρώνονται».

«Ναι, η Αθήνα ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος, κοιτάζουμε από κοντά, παρατηρούμε, κάνουμε τις επισημάνσεις μας» είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση στο Νταβός με τον έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ