Οι ήρωες της ΕΛΔΥΚ επέστρεψαν! Συγκίνηση στο ΥΠΕΘΑ με τους συγγενείς που περίμεναν 42 χρόνια

Συγκίνηση και δέος στο ΥΠΕΘΑ. Η τελετή επιστροφής των οστών έξι ανδρών που έδωσαν την ζωή τους φορώντας τη στολή της ΕΛΔΥΚ συγκλόνισε.

Οι συγγενείς των έξι ήταν εκεί.Μπροστά απ΄ όλους τους επισήμους όπως τους άρμοζε. Σχεδόν 42 χρόνια περίμεναν την επιστροφή. Ήξεραν ότι ήταν νεκροί χωρίς να θέλουν να το πιστέψουν . Κάποιοι ,μέχρι κάποια στιγμή ήθελαν να ελπίζουν.

Η επιστροφή των οστών δεν φέρνει πίσω τους ανθρώπους τους. Μπορεί κάπως να γαληνέψει τις ψυχές τους. Κι αυτό έχουμε χρέος να το κάνουμε για όλες τις οικογένειες που ζουν το ίδιο δράμα.DSC_4148 DSC_3985 DSC_4148

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ΧριστόφοροςΦωκαΐδης, Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου, παρέστησαν στην τελετή επίσημης υποδοχής στην Ελλάδα των λειψάνων έξι Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου εψάλη τρισάγιο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του τόνισε ότι  “πρέπει να ομολογήσω ότι τα συναισθήματα εναλλάσσονται με μεγάλη ένταση, διότι οι θυσίες των πολεμιστών εκείνης της περιόδου προκαλούν βεβαίως πόνο και θλίψη, αλλά, συνάμα, ο υπέρτατος αγώνας τους τις μετατρέπει σε φάρο πατριωτισμού, που δείχνει στο Γένος το δρόμο του χρέους. Τον ίδιο δρόμο του χρέους που όρισαν οι αγώνες και οι γενιές ηρώων που πάλεψαν και έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, για την απελευθέρωση και την ίδρυση του Κυπριακού Κράτους.

Στο Ιερό χώμα της Κύπρου βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας έπεσαν ηρωικά στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του 1821, του 1912-1913, του 1940, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε, έως θανάτου, το αγαθό της Ελευθερίας και να υπερασπιζόμαστε βωμούς, εστίες και τις παρακαταθήκες των προγόνων.

Η αυτοθυσία τους, είναι η μαγιά με την οποία πλάθουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που πιστεύουν ακριβώς στην απόλυτη αξία της πατρίδας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή”.
Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε:
“Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενιαία τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Ο πόνος του ακρωτηριασμού του νησιού, είναι και δικός μας πόνος. Οι χαρές των Κυπρίων Ελλήνων για την πρόοδο και τις επιτυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς είναι και δικές μας χαρές.

Μην ξεχνάμε ότι το Έθνος είναι ένα, η Ιστορία και η συνείδηση κοινή. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα λαό όρθιο και υπερήφανο. Εμείς δεν θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες, ούτε τα λάβαρα, τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωες μας και τις θυσίες τους.

Με όλα αυτά που σαν πυξίδα, μας προσανατολίζουν σε έννοιες όπως το καθήκον, τον πρέπον, το εθνικό συμφέρον, πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.