Όλγα Γεροβασίλη: Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών, όπως δεν υπάρχει και κανένα σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της συμφωνίας και επισήμανε ότι οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται και πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν χτες και ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως προς το αγροτικό, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρόταση για διάλογο με τους αγρότες. Παρατήρησε ότι στα μπλόκα έχουν παρεισφρύσει και δυνάμεις που επιχειρούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπηση των αγροτών, είναι ορατές σε όλη την κοινωνία, δεν θα πρέπει να καροποφορήσουν και κάλεσε τους αγρότες να απομονώσουν τα στοιχεία αυτά. Μίλησε για συμφέροντα που εκμεταλλεύονται, όπως είπε, την αγωνία του αγροτικού κόσμου με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής. Αυτό δεν βοηθά τους αγρότες, ανέφερε, για να υπογραμμίσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας εξαντλητικός διάλογος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφάσισει να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος -καθώς η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της- αλλά εγκαλών, απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα προσεχή ταξίδια του πρωθυπουργού (την Πέμπτη στο Λονδίνο και την Κυριακή-Δευτέρα στην Τεχεράνη). Στο Λονδίνο όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, καθώς και άλλες διμερείς συναντήσεις, και πενταμερή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως τόνισε, η συμμετοχή της κυβέρνησης στη σύνοδο αυτή θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που η Ελλάδα έχει κατακτήσει, όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ επισήμανε ότι σημασία δεν έχει να αντιμετωπιστεί απλώς το ζήτημα των προσφυγικών ροών, αλλά οι ίδιες οι αιτίες της κρίσης.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης.

Ως προς το ταξίδι στην Τεχεράνη, η κ. Γεροβασίλη μίλησε, μεταξύ άλλων, για ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτήν θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας και ο γγ του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας.

Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη

Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό επίπεδο και το κλίμα είναι θετικό, όποως σημείωσε, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης θα έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή. Η κυβερνητική πρόταση είναι, αφού τελειώσει αυτή η εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών να φύγουν για μία εβδομάδα και να επανέλθουν για δύο εβδομάδες, ώστε εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν συμψηφίζει ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, όσον αφορά το κόστος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να ανταποκριθεί η ΕΕ στις δικές της υποχρεώσεις, πέραν των οικονομικών και σε θέματα σχετικά με την μετεγκατάσταση και την τεχνική βοήθεια. Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ολοκλήρωση των έργων για τα κέντρα εγκατάστασης και ταυτοποίησης και σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη τομή που καταργεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να καταστήσουν σαφές, εάν υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση ή όχι.

Πενταμερής συνάντηση για το προσφυγικό στο Λονδίνο, με συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα

Πενταμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την προσφυγική κρίση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Τσίπρα, θα πάρουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο Ολλανδρός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μιλήσει εκεί ως απολογούμενος, αλλά θα επισημάνει τις ευθύνες των άλλων χωρών στη διαχείριση της κρίσης.

Νωρίτερα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, θα μεταβεί στο Ιράν για συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας, σχετικά με το ενεργειακό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την εμπορική και την οικονομική συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ