Τραμπ και Σάντερς οι νικητές στις προκριματικές στο Νιού Χάμσαϊρ

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ.- Ο γερουσιαστής από Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ είναι οι νικητές των προκριματικών εκλογών του Νιου Χαμσάιρ για το δημοκρατικό και ρεπουμπλικανικό κόμμα αντίστοιχα για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο υποψήφιοι πήραν με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους την πρώτη θέση και φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως τα απόλυτα φαβορί για να λάβουν το χρίσμα των κομμάτων τους και να «κονταροχτυπηθούν» στις εκλογές τις 8ης Νοεμβρίου.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο κυβερνήτης του Βερμόντ και αυτοαποκαλούμενος Σοσιαλδημοκράτης Σάντερς λαμβάνει το60% έναντι 39% της Χίλαρυ Κλίντον.

Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 34%. Δεύτερος ο Κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς με 16%. Μάχη σώμα με σώμα για την τρίτη θέση δίνουν ο Τέντ Κρουζ με τον Τζεφ Μπους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. “Από αύριο: μπουμ, μπουμ,” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηριχτές του, τον επευφημούσαν. Στην ομιλία του, υποστήριξε ότι ο Σάντερς “Θέλει να παραδώσει τη χώρα μας.” Υποσχέθηκε ότι θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι: “Θα στείλει στο διάβολο,” τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη μεριά του, ο Σάντερς, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του, ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή, έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια. “Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην επινήκια ομιλία του.

Πηγή: ΕΡΤ1