H Μέρκελ στήριξε τον Μητσοτάκη σε κόντρα για το προσφυγικό

Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για τη χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό.

H Μέρκελ στήριξε τον Μητσοτάκη σε κόντρα για το προσφυγικό

Η κ. Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων και στη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ.

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι “τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ”. Επιπλέον, παρατήρησε πως εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά του ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον, είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες – στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε στη συνέχεια ότι η κ. Μέρκελ ήθελε να τον ακούσει και πρόσθετε ότι τόσο από την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους άλλους ηγέτες, έχει γίνει θετικά δεκτή η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό μιλά και μέσα στην χώρα.