Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την Αποπεράτωση του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προχώρησε χθες Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, αναφορικά με την επείγουσα ανάγκη για αποπεράτωση του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο.

Ο Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό Τάσος Δημοσχάκης, μπροστά στο υπό κατασκευή κτήριο του Ελληνικού Σχολείου.

Ο Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τάσος Δημοσχάκης, μπροστά στο υπό κατασκευή κτήριο του Ελληνικού Σχολείου, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Αναδεικνύοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός, αυτό της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και που συνίσταται τόσο σε ελλείψεις ελληνικού εκπαιδευτικού προσωπικού και κατάλληλων Διδακτικών βιβλίων όσο και σε κτιριακές υποδομές, ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό,  Τάσος Δημοσχάκης, αξιοποίησε το πρόσφατο ταξίδι του στο Μόναχο της Γερμανίας και τις επαφές που εκεί είχε με την ελληνική ομογένεια, για να ενημερωθεί και να μεταφέρει στην γενέτειρα -και μάλιστα με τον επίσημο τρόπο Επερώτησης προς τον καθ ύλη αρμόδιο υπουργό, το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την εδώ και 15 χρόνια (!) προσπάθεια ανεγέρσεως ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου το 70% της δαπάνης του οποίου καταβάλει η Βαυαρική κυβέρνηση!

Το ελληνικό Δημόσιο  κωλυσιεργεί στην χρηματοδότηση που του αναλογεί,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν και η μέχρι σήμερα κατασκευή  και το οικόπεδο εάν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το Ιούνιο του 2016 οι εργασίες σκυροδέματος και μέχρι το 2017  δεν έχει αποπερατωθεί πλήρως το κτήριο!

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόναχο, ως Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ., ο Βουλευτής επισκέφτηκε και το υπό ανέγερση Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου, ένα όραμα του Ελληνισμού της Βαυαρίας, το οποίο ξεκίνησε το 1991 από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., και το οποίο σήμερα κινδυνεύει από την αποσπασματική χρηματοδότηση, καθώς ο Δήμος Μονάχου διεκδικεί πίσω το οικόπεδο που είχε πουλήσει με ευνοϊκούς όρους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό, καθώς θα εξυπηρετεί άνω των 750 Ελληνοπαίδων και θα αποτελεί φάρο του Ελληνισμού. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 70% από την Βαυαρική Κυβέρνηση, για αυτό και θεωρείται εγκληματικό να αφεθεί ανολοκλήρωτο και να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ, Δημοσχάκης  ερωτάται ο Υπουργός για τις προθέσεις της Ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά την αποπεράτωση του σχολείου, αλλά και την πιθανότητα κι άλλων παρόμοιων δράσεων και έργων.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Αποπεράτωση Ελληνικού Σχολείου Μονάχου

Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου αποτελεί έναν μοναδικό φάρο του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες της Βαυαρίας διαφημίζουν την Πατρίδα στις τοπικές τους κοινότητες και αντιπροσωπεύουν την Ελληνική Παιδεία και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στο πλαίσιο της στήριξης του Ελληνικού στοιχείου στο Μόναχο, το Ελληνικό Κράτος καταβάλει κάθε χρόνο 1.2 εκ. € για την κάλυψη δαπανών ενοικίων των αμιγώς Ελληνικών σχολείων όπου φοιτούν άνω των 750 Ελληνοπαίδων. Το 1991 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκκίνησε διαδικασίες ανέγερσης ενός ιδιόκτητου από το Ελληνικό Κράτος σχολικού συγκροτήματος με σύγχρονες και επαρκείς υποδομές.

Οι διεργασίες καρποφόρησαν το 2001, οπότε και το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε με ευνοϊκούς όρους οικόπεδο προς τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Μονάχου, με ρήτρα αναστροφής της πώλησης εάν δεν ολοκληρωνόταν το έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η ρήτρα αυτή ενεργοποιήθηκε από τον Δήμο Μονάχου, εν τέλει, λόγω μη αποπεράτωσης του έργου, με κίνδυνο να απωλέσουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε στο φιλελληνικό Μόναχο ένα Ελληνικό Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα, δηλαδή μια μόνιμη Ελληνική πολιτιστική παρουσία στην καρδιά της Βαυαρίας ειδικότερα και της Γερμανίας γενικότερα.

Στην περίπτωση αυτή, πέρα από το τεράστιο πολιτικό κόστος, θα προκαλείτο τεράστια ζημία για το ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον 15 εκ., € (σημερινή αξία του ακινήτου 10 εκ. € και μέχρι στιγμής δαπάνες 5.5 εκ. € σύμφωνα με τα στοιχεία των Κτηριακών Υποδομών ΑΕ). Από την αναστροφή της πώλησης, το ελληνικό δημόσιο θα είχε μόνο αξίωση για την επιστροφή της δαπάνης αγοράς (του τιμήματος) που ήταν μόλις 2.5 εκ €.

Αυτήν την στιγμήν, και μετά από σειρά ενεργειών της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης, όμως με σειρά προβλημάτων στην χρηματοδότηση. Η συνολική δαπάνη του έργου για την Ελληνική πλευρά δεν ξεπερνά τα 7 εκ. €, επί συνόλου 26 εκ. €, δηλαδή 30% του συνολικού κόστους, αφού το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από την Βαυαρική Κυβέρνηση, ποσόν το οποίο μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της εξοικονόμησης των ενοικίων.

Οι Έλληνες του Μονάχου παρακολουθούν με αγωνία την διακοπτόμενη πορεία του έργου το οποίο θα αποτελέσει εχέγγυο της δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή. Μέχρι το 2017 πρέπει να έχει αποπερατωθεί πλήρως, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

* Σκοπεύει Το Υπουργείο να αποδεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του έργου αυτού και να προσφέρει την μέγιστη δυνατή τεχνική και οικονομική στήριξη στον σκοπό αυτό;

* Σε τι άλλες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε ώστε να στηρίξετε τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, τους ουσιωδέστερους διαφημιστές της Ελλάδας και πρεσβευτές των Ελληνικών συμφερόντων;