Τροφές για καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Για να κυλούν όλα ομαλά, τα σώματά μας πρέπει να μεταφέρουν σήματα μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος αξιοποιώντας τους εξής νευροδιαβιβαστές: την σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, την ακετυλοχολίνη και την νορεπινεφρίνη. Ποιες τροφές λοιπόν περιέχουν αυτές τις ουσίες, ή τα συστατικά που τις δημιουργούν;

Σεροτονίνη
Η σεροτονίνη μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις πιο θετικά. Η σεροτονίνη δημιουργείται από ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, και το βρίσκουμε στα εξής φαγητά: κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, τυρί, γάλα, γογγύλια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, κακάο και πατάτες. Ορισμένα λαχανικά όπως τα γογγύλια περιέχουν την ουσία 5-υδροξυτρυπτοφάνη, η οποία επίσης μετατρέπεται σε σεροτονίνη μέσω της βιταμίνης Β6, που βρίσκουμε στα φασόλια, στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα ψάρια. Ένας από τους λόγους, επιπλέον, που η σοκολάτα θεωρείται φαγητό που μας φτιάχνει την διάθεση είναι επειδή περιέχει σεροτονίνη, ενώ η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες αυξάνουν την πρόσληψη τρυπτοφάνης από τον εγκεφαλικό ιστό.

trofes

Ντοπαμίνη
Οι παρακάτω τροφές είναι καλές πηγές ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τα αισθήματα απόλαυσης και ανταμοιβής: αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γαλοπούλα και τα προϊόντα σόγιας. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία της ντοπαμίνης.

Ακετυλοχολίνη
Η ακετυλοχολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προσοχή και στις αντιδράσεις σε διάφορα ερεθίσματα, και μπορούμε να την βρούμε στα εξής τρόφιμα: γάλα, ξηροί καρποί, ψάρια, κρόκος αυγού, ζωικά όργανα και όσπρια. Κανονικά, το σώμα μας παράγει χολίνη, που είναι αναγκαίο θρεπτικό συστατικό, αλλά όχι αρκετή, συνεπώς πρέπει να την προσλαμβάνουμε από αυτές τις τροφές.

Νορεπινεφρίνη
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής έχει να κάνει με τον έλεγχο των παρορμήσεων, και μπορούμε να τον βρούμε στα: αμύγδαλα, φιστίκια, κολοκυθόσπορους, κοτόπουλο, αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, προϊόντα σόγιας, γαλοπούλα και χήνα.
Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε από όλα τα παραπάνω είναι πως αν θέλουμε να προστατεύσουμε την καλή υγεία του εγκεφάλου μας, αλλά και την σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μας, πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή ισορροπημένη, με ποικιλία στα φαγητά. Αν περιορίσουμε την διατροφή μας μόνο σε ορισμένες διατροφικές ομάδες, μπορούμε να προξενήσουμε βλάβη στους νευροδιαβιβαστές μας, αλλά και στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα.

Πηγή: iatronet.gr