Β. Κορέα: Δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα σε αμερικανοκορεάτη για κατασκοπεία

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε σήμερα έναν Αμερικανοκορεάτη σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της ανατρεπτικής δραστηριότητας, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη καταδίκη ενός ξένου για εγκλήματα εναντίον του απομονωμένου αυτού κράτους.

Ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ συνελήφθη τον Οκτώβριο στη Βόρεια Κορέα και παραδέχθηκε ότι διενήργησε “ασυγχώρητη κατασκοπεία”, που περιέλαβε και την κλοπή στρατιωτικών απορρήτων, είχε μεταδώσει νωρίτερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας καταδίκασε την Παρασκευή τον γεννημένο στη Νότια Κορέα πολίτη των ΗΠΑ Κιμ Ντονγκ-Τσουλ σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα για δραστηριότητες που είχαν στόχο την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος της ΛΔΚ καθώς και δραστηριότητες κατασκοπείας”, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία επικρίνεται εδώ και χρόνια για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη φυλάκιση Αμερικανών για να αποσπάσει επισκέψεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, με τις οποίες δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

αρχείο λήψης (2)

Στο παρελθόν έχει επιβάλει μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης σε ξένους, πριν τελικά τους απελευθερώσει.

Έξι ξένοι, μεταξύ των οποίων ο Κιμ και τρεις Νοτιοκορεάτες, είναι γνωστό ότι είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ, ο οποίος έχει πει πως είναι πολιτογραφημένος Αμερικανός, ομολόγησε ότι διέπραξε κατασκοπεία υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματά του, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Μερικοί ξένοι, που είχαν κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα, είπαν μετά την απελευθέρωσή τους πως εξαναγκάσθηκαν να προβούν στις ομολογίες τους.

Στη Βόρεια Κορέα κρατείται επίσης ένας Αμερικανός, ο Ότο Ουόρμμπιρ, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Μάρτιο σε 15 χρόνια καταναγκαστικα έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει ένα προπαγανδιστικό πανό. Κρατείται επίσης ένας Καναδοκορεάτης χριστιανός πάστορας, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανατρεπτική δραστηριότητα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας πριν από το πρώτο εδώ και 36 χρόνια συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα αρχίσει στις 6 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ