Πανηγυρική Λειτουργία στον Ι. Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Μπελογιάννη

Μπελογιάννη.- Πέρασαν πολύ γρήγορα είκοσι χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίων Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Μπελογιάννη στις 19 Μαΐου 1996 από τον τότε Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, συνεπικουρούμενο από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Ιωσήφ Κάλοτα και από ιερείς από την Μητρόπολη της Βιέννης.

?

Από την λειτουργία χθες, 21 Μαίου 2016

4 (11)

Η Εκκλησία.

Στα θυρανοίξια του ναού, ο οποίος ανεγέρθηκε δια δωρεάς του τέκνου της εκκλησίας Κωνσταντίνου Δαφέρμου Εντιμολ. Άρχοντος Μ. Πρωτεκδίκου του Οικουμενικού Θρόνου, παρόντες ήταν, ο πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Δρακουλαράκος, ο δήμαρχος του Χωριού Ζήσης Βλαχόπουλος, οι αρχιτέκτονες Αχιλλέας και Άνταμ Δημητρίου, ο τότε κοινοτικός σύμβουλος και επίτροπος Κώστας Ριζογιάννης, ο αείμνηστος δάσκαλος του χωριού και επίτροπος της εκκλησίας Παναγιώτης Κόντος, ο Αθανάσιος Γαλάνης, ο Τάκης Ντούλιας, η Ειρήνη Κωνσταντινίδου, η Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, ο Γιώργος Τζιτζής, η Ευαγγελία Τσαρουχα, η αδελφή του Μητροπολίτη, Ευγενία Στάϊκου-Vogerl µαζί µε τον σύζυγο της και τις κόρες της Κατερίνα Μάϊνταν και Μαρία Λεµονή και ο επιχειρηματίας Βασίλειος Σταματόπουλος. Μεγάλη δε ήταν και η συμμετοχή επωνύμων και ανωνύμων κατοίκων Μπελογιάννη, της Βουδαπέστη και της Βιέννης.

?

Το αναμνηστικό Μετάλλιο των εγκαινίων 1996-05-19

Σήμερα με λαμπρότητα και με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της Βουδαπέστης αλλά και εκδρομέων από την Βιέννη έγινε η Πανηγυρική Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπελογιάννη της Ουγγαρίας, χοροστατούντος του Σεβασµιότατου Μητροπολίτη Αυστρίας & Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσενίου. Ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να χειροτονήσει έναν νέο Ούγγρο ιεροδιάκονο τον Ρόμπερτ στον οποίο συμπαραστάθηκε όλη η οικογένεια του. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων και κάλεσε τους πιστούς να µην απελπίζονται παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της εκκλησίας από τον Κωνσταντίνο ∆αφέρµο και από τον μακαριστό μητροπολίτη Μιχαήλ Στάϊκο. Μετά το τέλος της λειτουργίας στον περίβολο χώρο πραγματοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα από τα παιδιά και κατοίκους του χωριού και το πανηγύρι έληξε με γεύμα που προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση στήριξε αφιλοκερδώς ο πρόεδρος της Αυτοδιοικήσεως Ελλήνων Ουγγαρίας Γεώργιος Κουκουμτζής. Τις εκδηλώσεις τίμησαν µε την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδος Δημήτρης Γιαννακάκης με τη σύζυγό του πρέσβη στην Αυστρία Χρυσούλα Αλιφέρη, ο εκπρόσωπος της Ουγγρικής Κυβερνήσεως Fedor Tibor, ο πρόξενος Λουκάς Τσώκος, ο σύµβουλος ΟΕΥ Απόστολος Μιχαλόπουλος, ο δήµαρχος του Μπελογιάννη Κ. Παπαλέξης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας Σπύρος Αγκάρντι, η Μάρθα Πολιτίδου , ο Νίκος Προδρομίδης, ο Θεόδωρος Σκεύης, ο τέως στρατιωτικός ακόλουθος Αλέξανδρός ∆εσίπρης, οι αρχιτέκτονες της εκκλησίας Αχιλλέας και Άνταμ Δημητρίου, οι τέως δήμαρχοι Κώστας Ριζογιάννης και Ζήσης Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλειος Σταματόπουλος.

Βουδαπέστη 2016-05-20

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος