Euro 2016: “Λύτρωση” για Γαλλία! Ο Παγέ “καθάρισε” τη Ρουμανία

Ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου και… υπέγραψε τη νίκη της Γαλλίας. Με ένα “μαγικό” σουτ στο 89′, ο Παγέ έδωσε τη νίκη στους “τρικολόρ” επί της Ρουμανίας (2-1) και έβαλε την ομάδα του Ντεσάν με το… δεξί στο Euro 2016.

Με “οβίδα” του Ντμίτρι Παγέ στο 89΄ η Γαλλία ξεπέρασε χωρίς συνέπειες το άγχος της πρεμιέρας και νίκησε 2-1 τη Ρουμανία στο Saint-Denis στον εναρκτήριο αγώνα του EURO 2016. Προηγήθηκαν οι “τρικολόρ” με τον Ζιρού στο 58΄, ισοφάρισε με πέναλτι επτά λεπτά αργότερα ο Στάνκου.

Έτσι, οι γηπεδούχοι απέφυγαν την “παγίδα’ της πρεμιέρας, που θέλει στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις (2004, 2008, 2012) καμία οικοδέσποινα να μην κατάφερε να κερδίσει στο εναρκτήριο παιχνίδι!

Το άγχος της πρεμιέρας μπροστά στο κοινό τους έκανε τους παίκτες της Γαλλίας να μπουν νωθρά στην αναμέτρηση, κόντρα στους Ρουμάνους που προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν στο 4′, χάνοντας τεράστια ευκαιρία. Οι “τρικολόρ” δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν την μπάλα από τα καρέ τους σε εκτέλεση κόρνερ των Ρουμάνων, ο Στάνκου βρέθηκε μόνος του με το τέρμα, αλλά έστειλε την μπάλα εξ επαφής στον Γιορίς!

Οι γηπεδούχοι βρήκαν τα.. πατήματα τους με την ολοκλήρωση δέκα λεπτών αγώνα ( ειδικά λόγω της ποιότητας του Ντιμιτρί Παγέ) και στο 11′ είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή, με τον Ζιρού να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα ελάχιστα άουτ. Η ομάδα του Ντεσάν ανέβασε.. στροφές και στο 14′ έφτασε μια ανάσα από το γκολ, με τον Γκριεζμάν να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι.

Η υπεροχή της Γαλλίας δεν ήταν αρκετή να κάνει την ομάδα του Ιορντανέσκου να χαλάσει την αμυντική της λειτουργία (δεν άφησε χώρους στον Πογκμπά να κάνει τα… δικά του). Η αργή της ανάπτυξη όμως την έκανε ακίνδυνη επιθετικά. Οι μοναδικές ευκαιρίες που δέχθηκε η εστία του Ταταρουσάνου μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους ήρθα στο 36′ (το πλασέ στην κίνηση του Γκριεζμάν πέρασε μόλις άουτ) και στις καθυστερήσεις (η κεφαλιά του Ζιρού πέρασε άουτ).
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Η Ρουμανία κατάφερε να… αγχώσει ακόμα περισσότερο τους γηπεδούχους, αφού στο 48′ ο Στάνκου κοντρόλαρε με το στήθος μέσα στην περιοχή, έπιασε γυριστό σουτ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.
Την ίδια ώρα ο Ζιρού έδειχνε και πάλι να τα βρίσκει.. δύσκολα, με το πλασέ του στο 52′ να πηγαίνει πάνω στον Ταταρουσάνου, ενώ στο 57′ ο Ρουμάνος τερματοφύλακας έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το μονοκόματο σουτ του Πογκμπά.
Μετά από τρεις χαμένες καλές ευκαιρίες, ο επιθετικός της Άρσεναλ βρήκε δίχτυα στο 58′. Μετά από σέντρα του Σέντρα του Παγιέ, ο Ζιρού νίκησε στον αέρα τον Ταταρουσάνου (υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ στη φάση) και με κεφαλιά έκανε το 1-0.
Η “απάντηση” της ομάδας του Ιορντανέσκου ήταν ταχύτατη, αφού στο 64′ έφερε το ματς στα ίσα, με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Στάνκου.
Το παιχνίδι απέκτησε πολύ καλό ρυθμό στα τελευταία λεπτά, με την Γαλλία να πιέζει για το νικητήριο γκολ και να το βρίσκει στο 89′ από τον καλύτερο παίκτη του γηπέδου. Ο Παγέ πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή και με ένα απίστευτο σουτ την έστειλε στο δεξί παραθυράκι του Ταταρουσάνου και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Κίτρινες: Ζιρού – Ρατς, Κίρικες

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Ματουιντί, Πογκμπά (77΄ Μαρσιάλ), Παγιέ (90+2΄ Σισοκό), Γκριζμάν (66΄ Κομάν), Ζιρού.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανγκελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Ρατς, Κίρικες, Γκριγκόρε, Σαπουνάρου, Χομπάν, Στάντσιου (72΄ Κίπτσιου), Πιντιλί, Πόπα (82΄ Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61΄ Αλιμπέκ).