Σημαντικό εταίρο και στρατηγικό σύμμαχο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάγιατ

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τη διαβεβαίωση ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα αφιερώσει το χρόνο του στην Αθήνα για να διασφαλίσει ότι θα ενισχυθούν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλο τους το φάσμα, έδωσε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάγιατ (Geoffrey Pyatt), καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο κ. Πάγιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο και στρατηγικό σύμμαχο» σε ένα εύρος διαφορετικών θεμάτων.

Ο κ. Πάγιατ που υπηρέτησε στο προηγούμενο πόστο του ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, τις ημέρες της εξέγερσης, δεν αντιμετώπισε καμιά δυσκολία στην επιτροπή. Από την ομιλία του απουσίαζε οποιαδήποτε μνεία για το κυπριακό, ενώ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές η μοναδική αναφορά σχετίζονταν με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη ροή των προσφύγων/μεταναστών.payat-nuland-770x470

«Ενώ οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία δεν πρόκειται να επιλυθούν εν μία νυκτί, η Ελλάδα έχει επιδείξει την αποτελεσματική συνεργασία της με την Τουρκία, πλάι – πλάι, για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο, την πρώτη γραμμή της κρίσης. Το γεγονός ότι οι καθημερινές μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί από τις 7000 ημερησίως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε λιγότερο από 100 σήμερα, αποτελεί απόδειξη για αυτή τη συνεργασία», είπε.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του κ. Πάγιατ αφιερώθηκε στην οικονομική κρίση, αλλά και στο κύμα «αντικανονικής μετανάστευσης» η οποία όπως είπε, θέτει σε σκληρότερη δοκιμασία τους περιορισμένους πόρους της Ελλάδας.

«Πιστεύω – και γνωρίζω ότι η κυβέρνησή μας το πιστεύει – ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτυχία της Ελλάδας θα υποστηρίξει ένα ισχυρότερο και καλύτερο μέλλον για όλους μας και στόχος μου – αν επικυρωθεί ο διορισμός μου – θα είναι να προωθήσω αυτό το μέλλον».

Διασυνδέοντας το μεταναστευτικό και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, χαρακτήρισε την επιτυχή επίλυση αυτών των ζητημάτων κρίσιμης σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι «η επιτυχία της Ελλάδας αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ευημερία. Για το λόγο αυτό, θα εξαρτηθεί από την ισχύ της δικής μας σχέσης με την ΕΕ να προχωρήσουμε με πολιτικούς στόχους οι οποίοι θα υποστηρίξουν μια ισχυρότερη Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση».

«Πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας για την προώθηση πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, επειδή η δημοσιονομική πειθαρχία και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος του παζλ».

Ο κ. Πάγιατ αναφέρθηκε στις διάφορες πρωτοβουλίες του σημερινού πρέσβη των ΗΠΑ, να βοηθηθούν μικρές και νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, υποσχόμενος να τις συνεχίσει και ταυτόχρονα να αναζητήσει κι άλλους τρόπους.

Χαρακτήρισε ισχυρή τη διμερή αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη σημασία της ναυτικής βάσης της Σούδας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, από την οποία λαμβάνουν χώρα 5.000 περίπου πτήσεις και εκατοντάδες επισκέψεις πλοίων ετησίως.

Ο αμερικανός διπλωμάτης μίλησε και για την συμπερίληψη αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική μοίρα που περιπολεί το Αιγαίο στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Παρά τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, οι Έλληνες έχουν δείξει τεράστια συμπόνια. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για μεμονωμένους Έλληνες οι οποίοι κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι – παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, όταν το χρειάζονται περισσότερο. Πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, για να διεκπεραιώνει ταχύτερα τις αιτήσεις ασύλου και να συντονίζεται με τους εταίρους της ΕΕ και την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ της 18ης Μαρτίου για τη μετανάστευση. Δεν ήταν τέλεια, αλλά η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια δίπλα στην ΕΕ, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Θα θέλαμε να δούμε ακόμη περισσότερη παρόμοια συνεργασία, ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), η οποία έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να βοηθήσει τους Έλληνες».

Ο κ. Πάγιατ παρέθεσε κάποια στοιχεία για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και συνεισφορά περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανθρωπιστική βοήθεια (ΣΣ: Πρόκειται για χρήματα που έχουν δοθεί στην (UNHCR).

«Έχουμε συνεργαστεί με τους συναδέλφους μας του Πενταγώνου για να προσφέρουμε υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως κρεβάτια, κουβέρτες και είδη υγιεινής για τον εξοπλισμό στρατοπέδων προσφύγων. Τα Κέντρα μας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εργάζονται σε στενή συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πως η δημόσια υγεία και αυτή του μεταναστευτικού πληθυσμού έχουν αποτελεσματική προστασία. Η μεταναστευτική κρίση ανέδειξε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει ευκαιρίες για τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού σε αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα», είπε, παραθέτοντας ως παραδείγματα την «εξαιρετική διμερή συνεργασία» με αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI.

«Δημιουργήσαμε ισχυρές συνεργασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε ως ομάδα τις απειλές κατά της ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελέγχου των συνόρων της και αν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια από τον Ελληνα πρωθυπουργού των έργων του αγωγού για μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Αδριατική (ΤΑΡ).

«Τα έργα αυτά θα εισφέρουν εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, θα δώσουν εργασία σε χιλιάδες Έλληνες και θα καταστήσουν την Ευρώπη ενεργειακά πιο ασφαλή», κατέληξε.

Η μοναδική ερώτησε που του έγινε από τα μέλη της Επιτροπής αφορούσε το Ρωσικό εμπάργκο και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει διστακτικά τις κυρώσεις. Ο κ,. Παγιάτ ήταν καθησυχαστικός.

Greeknewsonline.com