Τίμησαν στη Φλόριδα την άφιξη των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

ΤΑΜΠΑ. Πριν 248 περίπου χρόνια σ’ ένα οίκημα, γνωστό ως Casa Avero, στον Αγιο Αυγουστίνο της Bορειοανατολικής Φλόριδας, μπαινόβγαιναν οι πρώτοι Eλληνες που έφτασαν στην Αμερική.

Το χρησιμοποιούσαν ως τόπο συγκεντρώσεών τους και μερικές φορές και για λατρεία. Αυτές τις μέρες, ο ίδιος χώρος, όπου βρίσκεται σήμερα το ιερό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου, γέμισε από ομογενείς και ξένους τουρίστες, που πήγαν για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της άφιξης των πρώτων Ελλήνων στην αμερικανική ήπειρο.

Μέσα στο μικρό προσκύνημα τελέστηκε Θεία Λειτουργία με τον επίσκοπο Ξάνθου Δημήτριο, η δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, επέδωσε επίσημη Διακήρυξη της πόλης, παρουσιάστηκαν στην αυλή παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, προσφέρθηκαν ελληνικά φαγητά και κρασιά και έγινε ξενάγηση των επισκεπτών.

Κατά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία τον επίσκοπο Δημήτριο, βοήθησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Δημητρίου, Ντεϊτόνα Μπιτς, π. Ιωσήφ Σαμαάν και ο διάκονος Αθανάσιος Καρτσόνης, ενώ έψαλε ο πρωτοψάλτης Νικόλαος Λέκας.

Τελέστηκε, επίσης, μνημόσυνο για τους πρώτους Ελληνες που έφθασαν στην Αμερική. Μνημονεύτηκαν, ακόμα, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, ο μακαριστός επίσκοπος Αμορίων, Ιωάννης και παλαιοί ομογενείς παράγοντες, που συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου, ενώ τελέστηκε και Αρτοκλασία.

ST

Ο π. Σαμαάν διάβασε μήνυμα του Μητροπολίτη Ατλάντας, Αλέξιου, σχετικού με την επέτειο.
Στον εορτασμό έδωσε το παρών της και η δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, Νάνσι Σέιβερ, η οποία διάβασε και επέδωσε επίσημη Διακήρυξη της πόλης για την επέτειο.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος Δημήτριος οδήγησε τους πιστούς στη νέα μόνιμη έκθεση.

Στην αυλή του προσκυνήματος, έγινε παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών, από το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Ντεϊτόνα Μπιτς, ενώ οι κυρίες της Φιλοπτώχου «Αγία Βαρβάρα», δεξιώθηκαν τον κόσμο. Παράλληλα, υπήρχαν για τους επισκέπτες που ήθελαν να τα προμηθευτούν, ελληνικά γλυκά.

Παρετέθη, επίσης, γεύμα προς τιμήν του επισκόπου Δημητρίου. Συγκεκριμένα, το Ιδρυμα του Ιερού Προσκυνήματος γιόρτασε την 33η επέτειο της ιεροσύνης του επισκόπου Ξάνθου, Δημητρίου και την 18η επέτειο της αρχιεροσύνης του.

ST.-AUGUSTINE_LEITOURGIA_KOSMOS-400x300

Την προηγούμενη ημέρα, εψάλη Παράκληση από τον π. Σαμαάν. Πολλοί από τους επισκέπτες, παρακολούθησαν το βράδυ τις ίδιας ημέρας μεγάλο κονσέρτο στο πλαίσιο του 10ου ετήσιου Μουσικού Φεστιβάλ του Αγίου Αυγουστίνου, που ήταν δωρεάν και περιελάμβανε έργα μεγάλων μουσουργών, όπως του Μότσαρτ, Μπαχ, Ντεμπισί, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι.

Υπεύθυνη για τον εορτασμό ήταν η Μαρκέλλα Μπαλάση.

Κατά το διήμερο του εορτασμού, υπολογίζεται ότι πέρασαν από το ιερό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου, 500 περίπου άτομα τα οποία ξεναγήθηκαν σ’ αυτό, ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορία των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής που έφθασαν εκεί και τους προσφέρθηκαν ελληνικά φαγητά και κρασιά.

Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ομάδα ομογενών από το «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, που πήγαν εκεί μαζί με τον ιερέα, π. Σαμψών Κασαπάκη, που ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου, Πόλη Μαούρι-Χίλιερ και τον διευθυντή του Κέντρου Ορθοδόξου Χριστιανικής Ιεραποστολής, Ανδρέα Λέκο, για το έργο του οργανισμού αυτού.

Στις 26 Ιουνίου 1768 οκτώ πλοία υπό τη διοίκηση του Σκωτσέζου ιατρού Δρ. Αντριου Τέρνμπουλ και με εντολή της Μεγάλης Βρετανίας άρχισαν να καταφθάνουν στον Αγιο Αυγουστίνο. Είχαν αναχωρήσει στις 17 Απριλίου 1768 από την Ευρώπη με 1.403 άτομα, με εντολή να δημιουργηθεί η αποικία της Νιου Σμύρνα. Πεντακόσιοι περίπου από τους εποίκους ήταν Ελληνες.

Στον ίδιο δρόμο του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου, σώζεται και το πρώτο ελληνικό σχολείο της Αμερικής. Πρόκειται για το παλαιότερο ξύλινο σχολείο που σώζεται στην Αμερική. Το έφτιαξε ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μαραγκός, από την Αρκαδία, το 1773, που ένα μέρος του χρησιμοποιούσε ως κατοικία του. Σ’ αυτό είχε διδάξει και η κόρη του, Μαρία.

Εκεί κοντά, βρίσκεται και το παλαιό κοιμητήριο της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου, το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι πρώτοι Ελληνες της Αμερικής. Σώζεται εκεί και ο τάφος της κόρης του Γιαννόπουλου.

Επίσημο προσκύνημα στον Αγιο Αυγουστίνο είχε κάνει στα τέλη Φεβρουαρίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ. Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ότι θα προτείνει να πάει αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής στον Αγιο Αυγουστίνο, προκειμένου να τοποθετήσει αναθηματική πλάκα σε ένδειξη τιμής για τους πρώτους Ελληνες οι οποίοι έφθασαν εκεί το 1768.

Επίσης, να γίνουν αδελφοποιήσεις της Μεθώνης, απ’ όπου έφυγαν τότε οι περισσότεροι Ελληνες, με τον Αγιο Αυγουστίνο και της Νέας Σμύρνης της Αττικής με την Νιου Σμύρνα, στην οποία μεταφέρθηκαν και εργάστηκαν υπό σκληρές συνθήκες οι πρώτοι Ελληνες, μαζί με άλλους από την Ευρώπη.

Επισκέψεις για τους εορτασμούς, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στον Αγιο Αυγουστίνο και η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα. Πρόσφατα, οργανώθηκε επίσκεψη-προσκύνημα και από το Σύλλογο Ελλήνων Δασκάλων Φλόριδας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Του Σταύρου Μαρμαρινού

Πηγή: ekirikas.com