Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: Ζητώ σεβασμό προς τη χριστιανική πίστη

«Σεβόμεθα την πίστη τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους, με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τους μουσουλμάνους να επιδείξουν «σεβασμό» και προς τη χριστιανική πίστη «και προς τους τόπους λατρείας των πατέρων μας», καθώς κατά τον ένα μήνα που διήρκεσε το Ραμαζάνι η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδιδε κάθε νύχτα ζωντανή εκπομπή από την Αγία Σοφία, όπου διαβαζόταν και το κοράνι.
Μιλώντας προς το εκκλησίασμα στο ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε «Τους ευχόμεθα εις τας μεγίστας εορτάς της πίστεώς τους. Σεβόμεθα την πίστη τους» και πρόσθεσε: «έχουμε την αξίωσιν να σέβονται και εκείνοι την δική μας πίστη, αλλά να σέβονται και τους τόπους λατρείας των πατέρων μας».

Ο Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού προς την πίστη και τους ιερούς χώρους, ιδιαίτερα μάλιστα για «μνημεία ωσάν την Αγίαν Σοφίαν, τα οποία έβαλαν την σφραγίδα τους όχι μόνον εις την αρχιτεκτονικήν της χριστιανικής Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων, αλλά και εις την ιστορίαν και εις την αυτοσυνειδησίαν ενός ολοκλήρου λαού, του ιδικού μας λαού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης ότι «κάθε παρέκκλισις από αυτήν την αξίωσίν μας σεβασμού και τιμής προς τους ιερούς χώρους της πίστεώς μας αποτελεί προσβολήν δι’ ημάς, διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, διά την παγκόσμιον πολιτιστικήν κληρονομίαν, την οποίαν μία δημοκρατική χώρα ωσάν την Τουρκίαν πρέπει να σέβεται και να τιμά και να μην προσβάλλει μίαν, μικράν έστω, μερίδα των πολιτών της, δηλαδή των κατοίκων αυτής της χώρας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, προβαίνοντας σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και θέτοντας το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, όπως και σε χώρες-εταίρους, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προβεί σε συστάσεις προς την Τουρκία».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση των τουρκικών αρχών να διαβάζεται το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, σε όλη τη διάρκεια του ραμαζανιού.

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά, ότι ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτειά της, δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά επιταγή κράτους δικαίου που αποσκοπεί στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και οφείλει συνεπώς να απολαμβάνει της προστασίας και του προσήκοντος σεβασμού που αρμόζει σε ιστορικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, τόσο αυτοδικαίως, όσο και στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμβάσεων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών περί ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, καθώς και το κάλεσμα για προσευχή από μουεζίνη, όπως μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το εσωτερικό του ναού, αποτελούν προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η χρήση ενός ιστορικού μνημείου παγκόσμιας σημασίας.

Αυτές οι ενέργειες δεν συνιστούν μόνο κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτειά της, αλλά στρέφονται και κατά μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Ακόμα, ο κ. Αμανατίδης, επεσήμανε ότι «εν μέσω κλίματος έντασης και θρησκευτικού εξτρεμισμού, ενέργειες που παραβιάζουν την υποχρέωση της να διατηρεί την αυθεντικότητα του μνημείου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη χρήση του, δεν προωθούν τον σεβασμό και την προσέγγιση των θρησκειών και τον διάλογο των πολιτισμών, που θα πρέπει να αποτελούν τον γνώμονα πολιτικής για την περιοχή».

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «μαρτυρούν μια κλιμακούμενη διολίσθηση σε πρακτικές που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον σεβασμό των αρχών και των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».