Σοκ στην αγορά! Μόλις το 20% των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες

Αθήνα.- Η αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ. Κι αυτό γιατί ελαχιστοποιούνται οι βοήθειες που μπορούν να παράσχουν οι τράπεζες στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με την πλειονότητα αυτών να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου.

Σύμφωνα με στοιχεία – σοκ των τραπεζιτών, μόλις το 20% των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιαρθρώσεων έχουν ελπίδες διάσωσης και κρίνονται βιώσιμες.

Ανοιχτό δε είναι το ενδεχόμενο οι αναδιαρθρώσεις δανείων να γίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω πωλήσεων δανείων και όχι μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων.

Έτσι, το προσεχές τρίμηνο αναμένεται ντόμινο χρεοκοπιών το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του αναγκαστικά σε πωλήσεις δανείων, καθώς και σε αυτόματες μετατροπές δανείων σε μετοχές προκαλώντας σοκ σε οικονομία, κοινωνία και τράπεζες.

Στο πρόβλημα δεν φαίνεται διέξοδος, παρά την ελπίδα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα επιτευχθεί στροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, δίνοντας τα πρώτα σημάδια εξόδου από την σχεδόν επταετή ύφεση και την πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στις τράπεζες, στην τριετία 2017 – 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δις. ευρώ σήμερα.

Πηγή:enikonomia.gr