“Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός”!

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Δύο ακόμη θέματα, τα οποία χρονίζουν και δυσχεραίνουν τις σχέσεις Μητροπολιτικού Κέντρου – Αποδήμων Ελληνοαυστραλών, είναι το συνταξιοδοτικό και το ζήτημα της βίζας εργασίας. Και εάν για το πρώτο το ΙΚΑ και οι ρυθμοί του -σε συνδυασμό με την αλληλογραφία με το Centralink- μπορεί να προσφέρουν ένα κάποιο (τραβηγμένο από τα μαλλιά) άλλοθι, εκείνο της πολύχρονης, καθυστέρησης (από ελληνικής πλευράς) εφαρμογής της συμφωνίας για χορήγηση τουριστικής βίζας σε Έλληνες νέους για να επισκεφθούν την Αυστραλία και να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, δεν δικαιολογείται. Είναι σαν τον βασιλιά. Γυμνό.

Μόλις χθες γράφαμε ακριβώς για την κατάσταση αυτή που επικρατεί και που καθιστά τη ζωή των Αποδήμων και των Ελλήνων ομογενών δύσκολη, σε όποια χώρα και εάν διαμένουν. Μία μέρα μετά έρχεται η ομογενειακή συνάδελφος “Neoskosmos” με δικό της ρεπορτάζ,  να επιβεβαιώσει του λόγου μας το αληθές.

Να το πούμε ξεκάθαρα. Εκτιμούμε ότι όσο τα μικρά και τα μεγάλα αυτά προβλήματα δεν επιλύονται από την (εκάστοτε) ελληνική κυβέρνηση στην ώρα τους, οι σχέσεις της Ελλάδος με τον εκτός συνόρων Ελληνισμό, θα χειροτερεύουν διαρκώς, ασχέτων όποιων θεμιτών ή αθέμιτων προσπαθειών εξωδίκων να προστρέξουν ως “διαμεσολαβητές”.  Οι σχέσεις του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό, ανέκαθεν ήταν άμεσες, ευθείες και ακηδεμόνευτες! και μόνον έτσι νοούνται να είναι και στο μέλλον.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της έγκριτης ομογενειακής συναδέλφου. 

Η μόνη λύση για όσους συμπαροίκους περιμένουν να λάβουν σύνταξη από την Ελλάδα, είναι να κάνουν υπομονή, δήλωσε -εμμέσως πλην σαφώς- η νέα πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ευρύτερη περιοχή Νήσων Νοτίου Ειρηνικού, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη, η οποία πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στη Μελβούρνη και επισκέφθηκε τα γραφεία του «Νέου Κόσμου».

Πολλοί συμπάροικοι τηλεφωνούν τον τελευταίο καιρό στο «Νέο Κόσμο», ζητώντας πληροφορίες αλλά και λύσεις για την πολύχρονη καθυστέρηση πληρωμής της σύνταξης που τους έχει επικυρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Παρά την πάροδο τεσσάρων ή ακόμα και επτά χρόνων, όπως μας ανέφερε ένας άλλος συμπάροικος, από τότε που τους στάλθηκε η βεβαίωση για χορήγηση σύνταξης από Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα δει ούτε ένα δολάριο.

Η πρέσβης παραδέχθηκε ότι, όντως, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, αλλά είπε χαρακτηριστικά στο «Νέο Κόσμο»: «Τίποτε άλλο δεν μπορώ να πω παρά μόνο αναμονή και υπομονή. Οι εργασίες είναι χρονοβόρες για όλους τους συνταξιούχους στην Ελλάδα. Απ’ ό,τι ξέρω, όλοι οι συνταξιούχοι ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι σε αναμονή και κανείς δεν παίρνει με το που υπογράφει την αφυπηρέτησή του, σύνταξη. Όλοι περιμένουν και αναφέρομαι και στους δημοσίους υπαλλήλους και σε άλλους συνταξιούχους άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Δεν έχω άλλη ενημέρωση προς το παρόν».

Η κ. Ξαγοράρη αναφέρθηκε εν μέρει και στους λόγους που η ίδια θεωρεί υπεύθυνους για τις μεγάλες αυτές καθυστερήσεις, λέγοντας ότι οι οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα παίζουν, επίσης, τον ρόλο τους.

«Τα πρώτα χρόνια, δηλαδή από το 2009 και μετά, καθυστερούσαν για να φεύγουν τα χρήματα σταδιακά για να μπορεί να ανταπεξέρχονται τα κρατικά ταμεία. Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εκείνη την εποχή έκαναν και τρία και τέσσερα χρόνια να πάρουν σύνταξη και μιλάμε για ανθρώπους που βγήκαν στη σύνταξη, και έμειναν χωρίς κανένα πόρο για τρία και τέσσερα χρόνια. Αν δεν είχαν κάποιο απόθεμα ή κάποιον δικό τους άνθρωπο να εργάζεται για να τους συνδράμει, έμειναν άποροι» ανέφερε δίνοντας εντούτοις με συγκρατημένη αισιοδοξία, ένα μήνυμα ελπίδας στους ομογενείς συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν να λάβουν σύνταξη από την Ελλάδα.

«Απ’ όσο ξέρω τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να ξεμπλοκάρει το σύστημα και έχει αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση και η αναμονή είναι μικρότερη. Και το λέω αυτό, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις έπαψαν να υπάρχουν».

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΖΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Το θέμα της, επίσης πολύχρονης, καθυστέρησης εφαρμογής της συμφωνίας για χορήγηση τουριστικής βίζας σε Έλληνες νέους για να επισκεφθούν την Αυστραλία και να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν εδώ ήταν ένα από τα θέματα που ζητήσαμε από την κ. Ξαγοράρη να σχολιάσει.

Και τα νέα για το συγκεκριμένο θέμα όπως μας δήλωσε η ίδια είναι «επιτέλους» καλά.

«Η συμφωνία αυτή έχει περάσει πλέον από την Βουλή και είναι σε ένα διαδικαστικό στάδιο να επιλεγεί ο αρμόδιος φορέας που θα εξετάζει αν οι αιτούντες για την συγκεκριμένη βίζα πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό που μας έχουν πει από Ελλάδα σε σχετικά ερωτήματα που είχαμε κάνει είναι ότι είχε επιλεγεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για να δίνει αυτήν την πιστοποίηση και εκείνο που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της. Δεν έχω μέχρι στιγμής κάποια επίσημη πληροφόρηση, αλλά το παρακολουθώ από κοντά» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ξαγοράρη.

neoskosmos.com

Το φωτογραφικό σύμπλεγμα είναι του neoskosmos και απεικονίζει την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ευρύτερη περιοχή Νήσων Νοτίου Ειρηνικού, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη και σκηνές από τα γκισέ του ΙΚΑ (;).