Βροχή τα δάκρυα στα αποκαλυπτήρια ελληνικών ονομάτων στο Τείχος Υποδοχής στο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ.- Ο βροχερός καιρός αλλά και τα δάκρυα που έπεφταν… βροχή, σημάδεψαν την τελετή αποκάλυψης περίπου 400 ελληνικών ονομάτων στο Τείχος Υποδοχής (Welcome Wall) που λειτουργεί από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας, την περασμένη Κυριακή.

Το στιγμιότυπο είναι από την εκδήλωση. Διακρίνονται από αριστερά Άγγελος Φραγκόπουλος, Μαίρη Κούστα, Διονύσης Βερτζάγιας, Δρ. Σταύρος Κυρίμης

Το στιγμιότυπο είναι από την εκδήλωση. Διακρίνονται από αριστερά Άγγελος Φραγκόπουλος, Μαίρη Κούστα, Διονύσης Βερτζάγιας, Δρ. Σταύρος Κυρίμης

Περίσσεψαν η συγκίνηση και η περηφάνια καθώς από τα μικρόφωνα ακούγονταν ιστορίες για μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία περασμένες δεκαετίες και μετά πολλών βασάνων και κόπων, έστησαν το βιος τους και κατόρθωσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αναδεχθεί σε όλους τους τομείς δράσης της αυστραλιανής κοινωνίας.

Το Τείχος Υποδοχής δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο Μουσείο, που λειτουργεί στο Darling Harbour, το οποίο μαζί με το παραπλήσιο Pyrmont Bay, υπήρξε ο χώρος άφιξης χιλιάδων μεταναστών που ήρθαν στη νέα τους πατρίδα με πλοίο.

Με τις επίμονες προσπάθειες του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρα Σταύρου Κυρίμη, αλλά και ομογενειακών παραγόντων, όπως του Πωλ Νικολάου και της Τίνας Κουτσογιάννη, έγινε κατορθωτό για πρώτη φορά στα χρονικά το μουσείο να διοργανώσει ειδική τελετή αποκάλυψης ονομάτων μόνο για την ελληνική παροικία.

Μίλησαν από το κεντρικό βήμα της εκδήλωσης, η ηθοποιός Μαίρη Κούστα, που έβαλε στο Τείχος τα ονόματα των γονέων της, ο γενικός διευθυντής του Sky News, Άγγελος Φραγκόπουλος, που τίμησε τον πατέρα του Στέφανο, και ο Διονύσης Βερτζάγιας, που μπορεί πλέον να βλέπει χαραγμένα τα ονόματα των παππούδων και γιαγιάδων του (είχαν φτάσει στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα, η δε μία γιαγιά του είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανέγερση του παλαιού Καθεδρικού Ναού Αγίας Σοφίας Paddington).

Από πλευράς Μουσείου, μίλησε η, ουγγρικής καταγωγής, αναπληρώτρια διευθύντρια, Deanna Varga, η οποία, επεσήμανε ότι το τείχος φτιάχτηκε για να τιμηθούν οι μετανάστες που έκαναν την Αυστραλία δεύτερη πατρίδα τους και για να καταδειχθεί η πολυπολιτισμική και πολυεθνική σύνθεση της Αυστραλίας.

 

neoskosmos.com