Κυβέρνηση: Δεν διαφαίνεται αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Αθήνα.- Σε δύο άξονες σχολιάζει η κυβέρνηση τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ: αφενός σημειώνει ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, αφετέρου ότι η επίσκεψη Ομπάμα είναι «τεράστιας σημασίας» δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για την β’ αξιολόγηση και το χρέος.

Η β’ αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλαδή η διαπραγμάτευση θα έχει ξεκινήσει πριν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε κυβερνητική πηγή σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για β’ αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο».

«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά» πρόσθεσε η ίδια πηγή της κυβέρνησης και κατέληξε: «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ